Húsz éve nem látott válságban van a hazai tojáspiac, az árak ugyanis olyan alacsonyak, hogy a termelők egy része már el sem tudja adni itthon a termékét, ráadásul a porítóüzemek sem veszik át a felesleget. Változást csupán a jövő évi áfacsökkentéstől várnak a termelők, azonban félő, hogy a kisebb gazdaságok addigra tönkremennek – írja a Magyar Idők.

Az amerikai madárinfluenza-járvány miatt tavaly jelentősen nőtt a tengeren túlra irányuló európai uniós tojástermék-kivitel, ennek hatására a termelők növelték a tojóállományt. Az Egyesült Államokba történő szállítási lehetőségek azonban idén elapadtak, a felesleg pedig az unió piacán ragadt.

„A túltermelés miatt padlóra kerültek az árak, a tavalyi átlaghoz képest most a tojás felvásárlási ára 3 forinttal alacsonyabb” – mondta el a lap kérdésére Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy az alacsony árak húsz éve nem látott mélységű problémát generáltak a hazai piacon.

A legnagyobb nyomást a lengyel tojás importja gyakorolja a hazai piacra, a tisztességesen beérkező szállítmányok mellett jelentős mennyiségű jelöletlen, áfacsalt tojás kerülhet az országba, ami tovább rontja az amúgy sem rózsás helyzetet. Kiss József kerekegyházi tojástermelő szerint ma már szinte képtelenség eladni a magyar tojást a piacon, ráadásul a porítóüzemek sem veszik át a szállítmányt.

A tojás feldolgozói ára soha nem látott mélységbe, 3-4 forintra csökkent, a termelő szerint azonban legutóbb már ingyen sem voltak hajlandók átvenni a termékét az üzemek. Mindez a kerekegyházi kistermelő szerint tízmillió forintos nagyságrendű kárt okoz a gazdálkodóknak. „A kistermelőket ez a helyzet a megszűnés közelébe sodorja, csupán a nagyobb vállalkozások tudnak talpon maradni és élvezni jövőre az 5 százalékra csökkenő forgalmi adó kedvező hatását” – jegyezte meg.
A tojásszövetség elnöke szerint a nagyobb termelőknek is komoly gondot okoznak az alacsony árak. A kilátásokkal kapcsolatban Végh László elmondta: a nyár általában nem kedvez a tojástermelőknek, ilyenkor jellemzően csökken a kereslet. Az elnök bízik abban, hogy szeptemberre normalizálódik a helyzet, és megfordul a negatív tendencia. Jövőre az alacsonyabb áfával, illetve az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer kiterjesztésével és az ellenőrzésekkel nagy lépést tehet az ágazat a fehéredés irányába. „A tisztább piac ugyanakkor nem feltétlenül fogyasztói-, hanem termelőiár-növekedést hozhat, ami a termelők életben maradását szolgálja” – tette hozzá.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...