A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem támogatja azt a javaslatot, amely szerint a tagországok önkéntes alapon – támogatás ellenében – csökkenthetik tejtermelésüket. Az Európai Bizottság júliusban hozhat döntést a tejtermelés korlátozásáról, amelytől a tejpiaci zavarok enyhítését reméli.

A NAK szerint ugyanakkor az orosz embargó feloldása, új piacok keresése, illetve a fogyasztás ösztönzése jelentene megoldást a problémákra.

A köztestület közleményében arra emlékeztet, hogy Nyugat-Európa azonnali (spot) piacain emelkedésnek indult a tej felvásárlási ára: Olaszországban a pasztőrözött fölözött tej ára 40 százalékkal, a pasztőrözött teljes tej ára 20 százalékkal, Hollandiában pedig a nyerstej ára 25 százalékkal növekedett májusban. Az áremelkedés ellenére továbbra is súlyos helyzetben vannak az európai tejtermelők. Az Európai Bizottság ezért különböző intézkedésekkel igyekszik segíteni az ágazatot. Ezek egyike lenne a tejtermelés önkéntes korlátozásának lehetősége, amelytől a kínálat visszaesését, ezáltal a piaci zavarok enyhülését várják. Az elképzelés szerint – amelyről várhatóan júliusban döntenek – a tagállamok támogatás ellenében mérsékelhetnék a tejelőállításukat.

A NAK nem támogatja az Európai Bizottság ezen javaslatát. A köztestület úgy véli, hogy a legfontosabb intézkedés az orosz embargó feloldása lenne, mivel ennek hatásai jelentik a legsúlyosabb problémákat. Az agrárkamara egyedül, illetve a Visegrádi Országok agrárkamaráival közösen is levelében fordult az Európai Unió vezetőihez, amelyben felhívta a figyelmet az orosz embargó okozta károkra, és szorgalmazta az intézkedés mihamarabbi feloldását. A NAK véleménye szerint a válságkezelés eszköze lehet még a fogyasztásösztönzés, és ennek révén a kereslet bővítése, illetve az új piacok felkutatása.

Az agrárkamara álláspontja szerint a támogatás ellenében történő termeléskorlátozás társadalmilag és politikailag egyaránt negatív következményekkel járhat. Emellett az Európai Bizottság javaslata azon országokat juttatná támogatáshoz, amelyek a kvóta megszűnése után jelentősen növelték termelésüket, és ezzel szerepük volt a piaci zavar kialakulásában, miközben Magyarország egyetlen alkalommal sem lépte túl kvótáját.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztja stratégiai partnerének, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak azon álláspontját, amely szerint erősíteni kell a tejtermelők jelenleg gyenge pozícióit a kereskedelem szereplőivel szemben. Jogos elvárás a tejtermelők részéről, hogy a nyugat-európai azonnali piacokon tapasztalható áremelkedés Magyarországon is megjelenjen a nyerstej átvételi, illetve a feldolgozók átadási árában.

A kamara emellett – a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz hasonlóan – szorgalmazza, hogy a válság elmélyülése miatt a tejtermelők újabb, a Közös Agrárpolitikán kívüli uniós forrásból biztosított rendkívüli támogatásban részesüljenek, de a tavaly októberinél (tej literenként 15 forintnál) legalább kétszer nagyobb összegben.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...