Ismét súlyos károkat okozott a jégverés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A károsodott növénykultúrák köre és a jégesőkárok konkrét mértéke ugyan még nem állapítható meg, de a kárfelmérések a termelői kárbejelentéseket követően megkezdődnek – közölte az agrártárca.

A termelői kárbejelentéseket 15 napon belül tehetik meg a károsult gazdák az agrárkár-enyhítési rendszerben. A Kárenyhítési Alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint elegendő fedezetet nyújt a károk kezelésére. A Földművelésügyi Minisztérium 100 százalékos költségtámogatásban részesülő, kedvezményes hitellel is segíteni kíván a károsult gazdákon.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak (idén június 17-ig lehetett jelentkezni tagnak az Egységes Kérelem benyújtásának keretében) a mezőgazdasági káraikat – beleértve a mostani, június 21-ei jégesőkárt is – a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelentenie a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhető Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus alkalmazáson keresztül az aktuális, károsodott terület megjelölésével.

A károsult gazdának 2016. november 30-ig kell majd benyújtani a teljes gazdasági évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmét, szintén az MVH fentebb említett elektronikus alkalmazásán keresztül. Ha a hozamérték legalább 50 százalékára valamilyen mezőgazdasági biztosítással is rendelkezik, akkor a hozamérték-csökkenés 80 százalékát, ha nem rendelkezik biztosítással, akkor a 40 százalékát kaphatja majd meg kárenyhítő juttatás formájában 2017. március 31-ig. A Kárenyhítési Alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra és a károsult gazdáknak nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...