Jelentős veszteségre számíthat idén a szabolcs-szatmári termelők egy része: a jégesővel kísért vihar kedden csaknem háromezer hektárnyi ültetvényt tett tönkre részben vagy egészben. Az almáskertekben keletkezett kár mellett a konzerv­uborka-termés közel felének mondhatnak búcsút a termelők – írja a Magyar Idők.

Több, mint 3000 hektárnyi gyümölcsöst érintett a kedden pusztító vihar Szabolcsban – mondta el a lapnak Ledó Ferenc. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke szerint két járás 12-13 településén a kár mértéke 20 és 100 százalék között mozog. Az érintett terület 20 százalékán viszont nemcsak a termést, hanem a rügyeket és a gallyakat is tönkretette a tojásméretű jég, ezért ott nemcsak az idei, hanem a jövő évi termésről is kénytelenek lemondani a gazdálkodók.

A mintegy 2800 hektárnyi almaültetvény jelentős részéről ősszel várhatóan csak sérült, ipari feldolgozásra szánt gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók. Mivel az utóbbi kategóriába tartozó alma kilójáért már csak 10-15 forintot fizetnek a felvásárlók, szemben a 70-100 forintért átvett étkezési almával, ezért a szabolcsi termelők egy része jelentős veszteségre számíthat az idén. A jégkárral érintett terület egyébként a teljes hazai almatermő vidék 10 százalékát teszi ki.

Éppen ezen a héten indult volna a meggyszezon Szabolcsban, a szüretre azonban sok termelőnek már nem lesz gondja. Amit nem vitt el a fagy, vagy amit nem tett tönkre a néhány hete lehullott nagy mennyiségű eső, azt most a vihar verte le. „Azt a meggyet, ami megmaradt a fákon, sem étkezési célra, sem kompótalapanyagnak nem lehet eladni. Marad tehát a légyártás, ugyanakkor ezért a kategóriáért olyan alacsony árat kapnak a gazdálkodók, amelyért sok esetben betakarítani sem érdemes a gyümölcsöt” – mondta Ledó Ferenc.

A szakember szerint a gyümölcsültetvények mellett a legnagyobb kár a konzervuborkát érte. A többségében családi kertekben, önkormányzatok közmunkaprogramjának részeként termelt zöldségfélének a felét tönkretette a keddi vihar. „Mivel az uborka a szedési időszakban nagyon sok kézi munkaerőt igényel, számos szabolcsi család foglalkozik ezzel a nyári időszakban. Így itt nemcsak a termés ment tönkre, hanem az alkalmi munkából élők megélhetése is veszélybe került” – jegyezte meg a FruitVeb elnöke.

Míg Szabolcsban a jég, Békésben a belvíz miatt fáj a gazdák feje: sok helyen a fokhagyma és a dinnye is vízben áll. Bár szerencsére a kánikula várhatóan gyorsan javít a helyzeten, a növényvédelemre így is ügyelniük kell a termelőknek, a nedves talajban ugyanis gyorsan elszaporodnak a gombás betegségek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága szerint a nagy szél és az eső miatt a búza több helyen megdőlt, a kukorica és a napraforgó leveleit pedig kilyuggatta a jég.

A Földművelésügyi Minisztérium és az agrárkamara is felhívta a figyelmet, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak 15 napon belül kell bejelenteniük a károkat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. A kárenyhítési alapban mintegy 24 milliárd forint áll rendelkezésre, ez az összeg a tárca szerint bizonyosan elég lesz a kompenzációra. Emellett a jövő hónapban várhatóan megjelenik egy kedvezményes, nullaszázalékos kamattal elérhető hitelprogram is, amely szintén nagy segítséget jelenthet a károsult gazdáknak.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...