Egyre több helyen jelennek meg a fehérpenészes rothadás, a szklerotiniás fertőzés primer tünetei – közölte Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

Aponyi Lajos emlékeztetett: a májusi és a júniusi bőséges csapadék hatására embernyi magasságúra nőtt a napraforgó. A csillagbimbós növények érzékeny stádiumban vannak, amikor egyre több helyen jelennek meg a fertőzés tünetei.  A fertőzés hatására elhalnak a növények gyökerei és a gyökérnyaki rész. A betegség elzárja az edénynyalábot, és hervadásos tüneteket okozva, a fertőzött egyedek pusztulását okozza a kórokozó. Jellemzően egymás mellett több növényt is képes megfertőzni a gomba. 

A legjobb védekezési megoldás a napraforgó vetésváltásos termesztése, melynek során csak 4-5 évente vetik ugyanarra a területre napraforgót. A főtitkár felhívja a figyelmet: sokan elfelejtik, hogy az őszi káposztarepce is ugyanolyan fogékony a betegségre, tehát a vetésváltás tervezésekor ezt is figyelembe kell venni.

A fehérpenészes rothadás megjelenése mellett a zárt és szinte folyamatosan párás növényállomány kedvező feltételeket teremt más, szárfoltosságot előidéző betegségeknek. Eltérő színű és formájú foltokat okoz a napraforgó szárán a diaportés, a fómás,az alternáriás és a makrofominás megbetegedés, sőt sebzéseken keresztül adottak a feltételek a szürkepenészes rothadás megjelenésének is.

Különösen veszélyes a helyzet ott, ahol a nyári viharokat jégverés is kísérte, mert a jégverés miatt keletkezett sebeken át a kórokozó könnyedén megfertőzi a napraforgót. Az MTI-nek nyilatkozó főtitkár figyelmeztet: a primer szklerotiniás fertőzés során az elhalt növényeken keletkező szkleróciumokból fog majd kiindulni a másodlagos vagy szekunder növényfertőzés. Ez már a napraforgó más részeit, a szárat, virágzatot, termést is képes megbetegíteni. Ez pedig súlyos veszteséget okoz a napraforgó- és a repcetermelőknek. A betegség már az ország számos pontján megjelent. Erre figyelmeztetett Sebestyén István, a Kwizda Agro Hungary Kft. növényvédelmi szakmérnöke is.

A cég összegzése szerint a legnagyobb veszélyben az olajos növények vannak. Ezeket tavaly mintegy 900 ezer hektáron termesztették Magyarországion; a napraforgót 625 ezer hektáron, a repcét pedig 225 ezer hektáron. 

A repcében száraz időszakban is legalább 10-15 százalékos a fertőzöttségi szint betakarítás előtt, ami esős években akár 40-100 százalékig is emelkedhet. Csapadékos szezonban a napraforgónál akár teljes táblákat, vagyis a termés 100 százalékát is elpusztíthatja. Ez a tavalyi termésadatok alapján, a járványos évekre jellemző 40 százalékos terméscsökkenéssel számolva a repcetermelésben 26 milliárd forint, a napraforgónál 67 milliárd forintos veszteséget is jelenthet országosan.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...