A késő tavaszi fagy, valamint az éréskor lehullott nagy mennyiségű eső hatására megrepedeztek a csersznyeszemek, ezért idén gyengébb minőségű a gyümölcs – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében.

A teljes termőterület 10 százalékát teszik ki az olyan korszerű, intenzív ültetvények, ahol védekeznek az eső ellen. Az AKI szalemberei szerint hosszú távon nagyon fontos lenne, hogy minél többen álljanak át az új technológiára.

Magyarország nettó exportőr a friss cseresznyében, ugyanakkor a KSH adatai szerint a friss cseresznye kivitele 1127 tonnáról 1062 tonnára mérséklődött 2015-ben. A cseresznye fő felvevőpiacai Oroszország, Ausztria és Lettország voltak 2014-ben, ekkor még a teljes kiszállított mennyiség 45 százaléka került Oroszországba. Az oroszországi embargó miatt a kiszállításokat Lettország, Lengyelország, Németország és Litvánia felé nagyságrendekkel tudtuk növelni, emellett a korábbi években nem jellemző Hollandia a negyedik helyre lépett elő a felvevőpiacok rangsorában.

Meg kell jegyezni, hogy Franciaországból az idei év első negyedévében fele annyi (3,5 tonna) cseresznye érkezett Magyarországra, mint az előző esztendő azonos időszakában.

A Magyarországon betakarított cseresznyét elsősorban a belpiacon értékesítik. A Budapesti Nagybani Piacon importcseresznye a belföldi szezonban nem jelent meg. A belföldi korai cseresznye az elmúlt évhez képest egy héttel korábban, a 20. héten lépett piacra. A hazai cseresznyét az ár-összehasonlítás időszakában (21–25. hét) a tavalyinál átlagosan 6 százalékkal alacsonyabb (635 forint/kilogramm) áron kínálták. A budapesti fogyasztói piacokon a 19. héten 680-800 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi korai cseresznye. A kínálat bővülésével a 25. hétre 600-780 forint/kilogrammra csökkent a cseresznye fogyasztói ára. A megfigyelt üzletláncokban a 22. héten megjelenő belföldi cseresznye fogyasztói ára 1274 forint/kilogrammról 1074 forint/kilogrammra csökkent a 25. héten.

Németországban, a müncheni nagybani piacon június közepén volt 28 milliméter feletti átmérőjű magyar cseresznye a kínálatban, 4,50 euró/kilogrammos áron.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...