Hiába tüntettek ellene a tejtermelők, és kaptak ígéretet az együttműködésre a kormánytól, továbbra is a magyar boltok polcain maradhattak a főleg szlovák gyártású, vélhetően áfacsalásban érintett UHT-tejek. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ugyanakkor éppen a napokban jelentette be két hónapos nyári élelmiszerbiztonsági akciójának indulását, amelynek egyik priotritása az UHT-tejek ellenőrzése. Ettől függetlenül továbbra is jelen vannak a magyar ágazatban a gyanús importtejtermékek, különösen a dobozos tejek és a félkemény sajtok. A hazai polcokról nem tűntek el a magyarnál jóval olcsóbb, főleg szlovák eredetű 1,5 százalékos UHT-tejek – írja a Magyar Nemzet.

Pedig mintegy másfél hónapja vonultak utoljára utcára a tejtermelők, több beszállító ellen is tiltakoztak. Szerintük, amíg a hazai feldolgozók együttműködnek a meghatározó élelmiszer-kiskereskedelmi láncokkal, addig több nagykereskedő cég az elmúlt években egyáltalán nem vásárolt magyar feldolgozótól UHT-tejet.

Azt is kifogásolták, hogy a kormány, az eredeti tervétől eltérően, csak a friss tej áfáját akarja csökkenteni jövőre 5 százalékra, az UHT- és a féltartós tejét, valamint a félkemény sajtokét nem. A termelők attól tartanak, ezzel folytatódnak az áfacsalások a piacon. Korábbi petíciójukban egyeztetést szorgalmaztak a termelők a kormány és a kiskereskedelmi láncok között.

Úgy tűnik, eddigi akcióik nem voltak sikeresek, hiszen ezek a termékek továbbra is ellepik a magyar boltok polcait. A lap több cikken keresztül számolt be róla, hogy egy adószakértőkből álló csoport gyanús eredetű étolajokat vásárolt, amelyek minden valószínűség szerint áfacsalással kerültek többek között a CBA és a Reál polcaira. Míg az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Az árkülönbségre magyarázat lehet a szakértők szerint az, hogy a termékek áfáját elcsalták.

Ugyanez a csoport UHT-tejeket is vásárolt. Több kis boltban, Reál- és Coop-üzletben is elsősorban szlovák eredetű termékekre bukkant. Gyanúsnak találták a Benefit, a Mileko, a Boni és a Madeta egyliteres termékeit. Ezek a tejek 119-től 159 forintig terjedő áron voltak kaphatók. A magyar termékek sok esetben 50-60, de akár 100 forinttal is többe kerülhetnek.

„Hiába kaptunk több kormányzati ígéretet a helyzet megváltoztatására, azok nem teljesültek”

– mondta a lapnak Hegedűs Imre, a Tej Terméktanács elnökségi tagja. Hozzátette, Lázár János kancelláriaminiszter körülbelül másfél hónapja közölte, együttműködnek a tanáccsal, de azóta három megkeresésükre sem érkezett válasz a tárcától. Hangsúlyozta, valószínűleg ősszel folytatják a munkát, amivel végleg szeretnék eltüntetni ezeket a termékeket a magyar polcokról.

Hegedűs Imre és a szakértői csoport is azt mondta, kisebb üzletekben nem kaphatók nagy tételben a gyanús termékek, a leginkább „fertőzött” multinacionális cég a Tesco, ahol a Mileko nevű szlovák márka a legelterjedtebb.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a lap megkeresésére közölte, június közepén 22 külföldi, szlovák, cseh és lengyel előállítású terméket kellett kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb volt a jelölésen szereplőnél. Az áruk között szerepelt a Mileko és a Tesco saját márkás terméke is. Kiemelték, az adatok kizárólag a megvizsgált tételekre vonatkoznak, az előállítók más termékeire nem. Hozzátették, az ellenőrzéseket, mintavételeket folytatják, azok a nyári szezonális ellenőrzésnek is részei lesznek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...