Ezentúl hatósági nyilvántartási számmal kell ellátni a vetőmagokat, enélkül nem forgalmazhatóak Magyarországon. A szaktárca ezzel a visszaélések számának csökkentését és a hatékonyabb ellenőrzést szeretné elérni.

A hatósági címke adattartalmának kiegészítését írta elő a szántóföldi valamint a zöldségnövények vetőmagjainak forgalmazására vonatkozó szabályoknál a Földművelésügyi Minisztérium. Eszerint Magyarországon mostantól a vetőmagok forgalmazása során, azok csomagolásának címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló számot is fel kell tüntetni. Az új rendelkezés az egységes hatósági rendszer által biztosított nyomonkövethetőség érdekében született meg. 

Ezzel a jelöléssel további lépést tettünk annak érdekében, hogy a visszaélések számát hatékonyan lehessen csökkenteni – fogalmaz a szaktárca kapcsolódó közleménye. A jogszabály módosítása nyomán a vetőmagvak hatósági címkéinek használatával javíthatóak az ellenőrzések, és elkerülhetőek a visszaélések. A változtatással a vetőmagpálya minden szereplője által elvárt minőségi garanciák is biztosítottak lesznek.

A vetőmagtermelés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazta, a vetőmagvak minősége és szabályos felhasználása alapozza meg az élelmiszerlánc biztonságát. A hatóságilag ellenőrzött fajtaazonos vetőmagvak magas biológiai értékűek, használatuk versenyelőnyt jelent a hazai termelők számára.

Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag-előállításhoz, ezt az előnyt a jövőben is ki kell használnunk – idézi a tárca közleményét a nak.hu. A magyar gazdaság egyik legsikeresebb ágazata a vetőmagtermesztés, hazánk a világ vetőmag exportőrei között a kilencedik, Európában a harmadik helyet foglalja el.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...