A következő évek egyik legnagyobb kihívásának nevezte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke annak segítését, hogy a gazdálkodók felkészüljenek a 2020 után várhatóan jelentősen átalakuló támogatási rendszerre.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében rendezett kerekasztal-beszélgetésen ennek egyik legfontosabb elemeként az integráció megteremtését nevezte meg. Győrffy Balázs szerint a következő uniós költségvetési ciklusban várhatóan a visszatérítendő támogatásokra helyeződik a hangsúly, és a termelőknek egyre inkább piaci viszonyok között kell majd helyt állniuk. Ez csak a versenyképesség javításával és a gazdák közötti összefogás megteremtésével valósulhat meg – hangsúlyozta a NAK elnöke. Hozzátette: a kamara ennek érdekében minden rendelkezésre álló eszközével segíti a támogatások lehívását, és azok hatékony felhasználását.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint robbanásszerű technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi az agráriumban. Fontos, hogy a kisgazdaságok is kihasználják az innováció biztosította előnyöket, ehhez szintén elengedhetetlen az integráció. Az államtitkár kiemelte: kedvezőbb helyzetben lehetnek azok a gazdálkodók, akik több lábon állnak, például falusi vendéglátással is bővítik tevékenységüket. Erre a célra a Miniszterelnökség rövidesen 50 milliárd forintos kerettel hirdet pályázatot.

Az elmúlt évtizedekben az állandó újrakezdés jellemezte a mezőgazdaságot, a téeszesítés, majd később a rendszerváltás is új alapokra helyezte az agráriumot – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: soha nem látott tempóban modernizálódik a mezőgazdaság, és lényeges, hogy a hazai gazdálkodók is részesei legyenek a fejlődés adta lehetőségeknek. Az államtitkár emlékeztetett rá: az előrejelzések szerint 2030-ig mintegy 40 százalékkal bővülhet a hústermékek iránti kereslet a világon. Komoly kihívást jelent, hogy a fokozódó igényt egyre szűkülő termőföld-készlet mellett kell kielégíteni.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora is az integráció fontosságára hívta fel a figyelmet. Székelyföldön jellemzően kisgazdaságok működnek, így fejlődésükhöz és az erőforrások hatékonyabb kihasználáshoz összefogásra lenne szükség.

Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségét vezető Tiboldi László szerint ehhez szemléletváltás szükséges, ugyanis az erdélyi gazdák többsége nem mutat hajlandóságot az integrációra.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...