Jelentősen, a tavalyi harmadára csökkent a parlagfűvel fertőzött terület nagysága Fejér megyében, ahol a hatóság július eleje óta ellenőrzi a gyomnövény irtását – mondta Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és földművelésügyi főosztályának vezetője a térségben szerdán kezdődő helikopteres felderítéssel egybekötött sajtótájékoztatón.

A tavalyi 3 millió forint után idén egymillió forint bírságot kellett kiszabni a hatóságnak. A kormányhivatal a tervek szerint 200 ezer hektár területet ellenőriz.

Külterületeknél a felderítéseket a kormányhivatalok illetékes hatóságai, földhivatalai végzik, belterületek esetében pedig az önkormányzatok. A növényvédelmi bírság kiszabása a megyei növényvédelmi hatóság jogköre, mértéke tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet.

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese kiemelte, a hatóságok célja nem a bírságolás, hanem az, hogy a földhasználók önkéntesen végezzék el területükön a parlagfű-mentesítést.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese hozzátette, az irtás mellett fontos a megelőzés is, ezért a Növényorvosi Kamarával együttműködve egy védekezést bemutató képzéssorozatot hirdettek a mezőgazdasági termelőknek. Mivel a parlagfű nemcsak közegészségügyi problémát jelent, hanem a mezőgazdaságban mint gyomnövény közvetlenül is gondot okoz, a Nemzeti Alap Tantervbe is bekerült a védekezés fontossága – tette hozzá. Felső tagozatban és középiskolában is, osztályfőnöki óra keretében hívják fel a figyelmet a parlagfűirtás szerepére.

A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-áig végezzék el földterületeiken a parlagfű-mentesítést és tartsák fenn a gyommentes állapotot. A szakemberek szerint a növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb – írja az MTI.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...