Csütörtökön reggel Kunágota határában már csak 25 forintért vitte el a felvásárló a dinnye kilóját, azt is alaposan megkritizálva – írja a termelők beigazolódott félelmét említve a beol.hu. Szerdán akcióztak is a gazdák, teherautókról dobáltak dinnyét a a budaörsi Tesco épülete elé, hogy ezzel is tiltakozzanak az áruházlánc árpolitikája ellen – a békési példa alapján joggal – azt feltételezve, hogy a Tesco túlzottan alacsony akciós árai lenyomják a felvásárlási árakat. Az áruházlánc ugyanis hétfőn kilónkénti 49 forintos dinnyeakciót hirdetett, ami 20-25 forintos felvásárlási árat generál, és ezzel súlyos veszteséget okoz a szezon közepén az ágazatnak. A Tesco azonban hangsúlyozta, hogy az akcióban a már korábban felvásárolt túlkészletet értékesíti néhány áruház, és a cégnek nem célja az árak lenyomása.

„Ma reggelre megraktunk egy teherautót, dolgozunk, mint az állat és megint itt ez a balhé” – panaszkodott a beol.hu-nak egy kistermelő Dél-Békésben. A főszezon elején 50-55 forintos áron találtak piacot, de árzuhanásban van a dinnye, attól tartanak, még nincs vége. „Készletkisöprésre hivatkozva tették ezt, nevetséges” – reagált a Tesco indokaira Oravecz Tamás. A Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy ez súlyos veszteséget okoz a szezon közepén az ágazatnak. A 6 órás akcióval alaposan megzavarták a piacokat, beárazták az exportpiacokat is. Gyakorlatilag 3 napra megbénult a dinnye sorsa. Szerinte a felvásárlási árakat ebből a helyzetből már nem lehet visszatornázni. Kifogásolta az6t is, hogy a Tesco az öt éve tartó agrárkormányzati fogyasztásélénkítő és kóstoltató akciókban sem vesz részt, és további problémának tartotta, hogy az áruházlánc „tönkreteszi az exportpiacokat” az interneten is terjedő árcédulával, miszerint bruttó 15 centért árulják a dinnyét Magyarországon. Közben pedig a dinnyepromóció jól működött, Oravecz szerint elérték a célt, a fogyasztásnövelést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is közzétette álláspontját, amely szerint a meggondolatlan kiskereskedelmi akciók piaci zavart keltenek. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: a dinnyetermesztők érdekében a kamara kéri a kiskereskedelem szereplőit, vegyék figyelembe, hogy az ilyen akciók hatásai sokszor beláthatatlanok, mert piaci zavarokhoz vezetnek, és ezzel vidéki családok megélhetését veszélyeztetik. Kitért arra, hogy a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva jelenleg is országszerte zajlik a kamara által indított dinnye promóciós kampány.

A Tesco ugyanakkor azt hangsúlyozta közleményében, hogy a tavaly Magyarországon a nyári szezonban értékesített görögdinnye mennyisége az importtal együtt 8,5 millió kilogramm volt, ebből 7 millió kilogramm a Magyarországon termesztett. Az idei szezonban közel 9,5 millió kilogramm görögdinnye értékesítését szeretné elérni a vállalat, melyből 8 millió kilogramm hazai dinnye értékesítését tervezi.  Megjegyezték azt is, az áruházlánc várhatóan ugyancsak 8 millió kilogrammot exportál majd a cseh, szlovák és lengyel piacra, szemben a 2015-ben exportált 6 millió kilogrammal.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...