Egyre több az afrikai sertéspestis eset (African swine fever, ASF) Ukrajna nyugati és déli részén, és a helyzet azzal fenyeget, hogy a betegség átlépi a határt.

Az orosz Szövetségi Állat- és Növény-egészségügyi Felügyelet, a Rosselkhoznadzor szerint a hatékony ellenőrzés hiányában nem tudni, hogy az ukrán vaddisznóállomány milyen mértékben fertőződött. Ez pedig veszélyt jelent a sertésállományra Romániában és Moldovában, mivel ezekben az országokban a legtöbb sertést a kis gazdaságokban tartják, nem pedig nagy sertéstelepeken, ahol az egészségügyi biztonsági ellenőrzések hatékonyabbak lennének. Az állat-egészségügyi hatóság azt mondta, hogy több kelet-európai országban – Lengyelország, Litvánia és Észtország – inkább csak a vaddisznóállomány fertőződött, bár találtak beteg egyedeket a házisertés állományban is.

A vaddisznó és a házisertés állományban 90-95 százalékos elhullást okozó afrikai sertéspestis a NÉBIH adatai szerint Oroszországban 5 éve, Ukrajnában 2 éve jelent meg. A hazánkhoz legközelebbi esetet a határtól 250 kilométerre regisztrálták.

A Rosselkhoznadzor ugyanakkor megnyugtatja a fogyasztókat, mondván, a vírus 70 fokos hőkezelés során már inaktiválódik. Ezért az ilyen körzetekből való importkorlátozásokra elsősorban a betegség terjedésének megakadályozása érdekében van szükség, hiszen annak is megvan az esélye, hogy a kereskedők az ellenőrzés kikerülésével próbálják forgalomba hozni a húst – írja a Syngenta blogja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...