Az agrártárca nem tud semmit arról, milyen kísérletek folynak Magyarországon a géntechnológiával módosított növényfajtákkal (GMO) kapcsolatban – lényegében ez áll abban az írásban, amellyel Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nevében V. Németh Zsolt, a tárca államtitkára válaszolt az LMP-s Sallai R. Benedek kérdéseire – írja a Magyar Nemzet.

A génmódosított növényekkel kapcsolatos hazai kutatási tevékenység eredményének kezelését, nyilvántartását a szerződő felek bizalmas megállapodásában rögzítik, így erről a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) mint „géntechnológiai hatóságnak” nincs információja. Egyebek mellett ezt közölte az LMP-s országgyűlési képviselő, Sallai R. Benedek érdeklődésére a szaktárca. Azt is írták, hogy a génmódosított növényfajtákkal végzett kutatási célú tevékenység szigorú szabályozások között legálisan végezhető Magyarországon, hazánknak az alaptörvényben megfogalmazott GMO-mentessége ugyanis nem jelent teljes körű tilalmat. A válasz ezeken túlmenően általános, tájékoztató jellegű ismertetés, így azt Sallai R. Benedek nem fogadja el.

Az ügy hátterében a lap egyik információja áll. Eszerint noha Fazekas Sándor agrárminiszter idehaza a GMO-mentesség melletti elkötelezettségét bizonygatja, amerikai útján kutatási céllal mégis génmódosított vetőmagokat kért tárgyalópartnerétől. Ezt az agrártárca ugyan a cikk megjelenése után közleményben tagadta, ám pereskedni nem akart. A cikk megjelenése után akadt olyan neves magyar kutató is, aki nyíltan vállalta: Fazekas Sándor fent említett amerikai tárgyalása után ő kapta személyes feladatául, hogy összeírja, milyen génmódosított vetőmagokra lenne szükség a hazai kísérletekhez. A lap erről is beszámolt, majd a szakembert, aki a tárca egyik háttérintézményénél dolgozik, menesztették állásából.

A fentieknek is köze lehet ahhoz, hogy bár az LMP-s képviselő az agrárminisztertől várt választ, ő ezt a munkát inkább V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárra bízta. Ő írt leginkább általános, tájékoztató jellegű ismertetést tartalmazó válaszlevelet a képviselői kérdésekre. Sallai R. Benedek a Magyar Nemzetnek elmondta: bár a génmódosított vetőmagokkal történő magyarországi kísérletek kapcsán többször is felvetődött már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete, illetve a Bázismag Kft., soha nem kap – így most sem kapott – konkrét válaszokat arra, hogy mi történt az Amerikai Egyesült Államokban kért magvakkal.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint meghökkentő, hogy az FM írásba adja azt: semmilyen információja nincs a hazai kísérleti célú vetések hátteréről. Ezeket ugyanis ellenőrizni kellene.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...