Az agrártárca rendeletmódosításával a gazdálkodók legálisan foglalkozhatnak a pszichoaktív tetrahidrokannabinol (thc) hatóanyagot alacsony koncentrációban tartalmazó, ipari felhasználásra szánt kender termesztésével – írja a Magyar Idők.

A kormány.hu-n megjelent rendelettervezet az alacsony tetrahidrokannabinol-tartalmú kenderfajta fogalmát és termesztésének feltételeit pontosítja. Ezáltal lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdálkodók szabadon foglalkozzanak a haszonnövény termesztésével.

A módosítás szerint a gazdálkodók csak fémzárolt vetőmagot használhatnak, a termesztést pedig – akárcsak a mák esetében – be kell jelenteniük a kormányhivatalokban. A hatóság a bejelentett adatokról termesztési igazolást állít ki, egyúttal tájékoztatja e tényről az illetékes megyei rendőr-főkapitányságot is. Mindezzel a termelők védelme mellett az alacsony thc-tartalmú kender termesztése is átláthatóvá és könnyen ellenőrizhetővé válik.

Így feljelentés esetén egyszerűen, a nyilvántartás alapján tisztázható, hogy a termesztés jogszerűen folyik-e, és a hivatalból indított rendőrségi eljárás is mellőzhető az ilyen esetekben. Korábban előfordult ugyanis az, hogy az ipari kendert termesztő gazdával szemben a rendőrség eljárást kezdeményezett.

A tervezet a nemesítés feltételeit is tisztázza, korábban ugyanis a rendkívüli eredményeket elérő tevékenységnek nem volt jogszabályi alapja. A nemesítést, valamint a gyógyászati, gyógyszeripari fajtakísérletet zárt és őrzött területen, a megfelelő engedélyek birtokában lehet végezni. A módosítás a kísérletbe vonható, magas thc-tartalmú fajták sorát is kiszélesítené. Az agrártárca tájékoztatása szerint a tervezet társadalmi egyeztetés alatt van.

A földművelésügyi tárca szerint Magyarországon ma mintegy harminc-negyven hektáron foglalkoznak kendervetőmag termesztésével a gazdálkodók, míg az ipari felhasználásra további kétszáz hektáron vetettek az idén a haszonnövényből. Az ágazat szereplői szerint rövid távon akár a többszörösére is emelkedhet a növény termőterülete. Ebben nagy szerepe lehet az ipari felhasználás növekvő mértékének is, hiszen a bővülő kereslet hatására egyre nagyobb területen foglalkozhatnak kendertermesztéssel a gazdálkodók.

A tárca szerint néhány évtizeddel ezelőtt Magyarország is kendernagyhatalom volt, a hazai nemesítés és -termesztés világszínvonalú eredményeit, világhírű kutatóinkat a globális pia­con mindenhol nagy tisztelet övezte, munkásságukat a mai napig ismerik és elismerik. Bár a XX. század végén a gazdasági hatások a kendertermesztést és -nemesítést mellékvágányra terelték, a kiváló tulajdonságokkal bíró növény mellett elkötelezett termelők szeretnék újjáéleszteni e korábban szebb napokat látott ágazatot. Ezen törekvésüket pedig a piaci kereslet is visszaigazolja. A kenderből készített termékek előtt hatalmas lehetőségek állnak, hiszen az élelmiszer- és kozmetikumgyártás mellett a papír- és a textilipar, az építő- és az autóipar, valamint az állattenyésztés is egyaránt igényli a kenderből készülő termékeket.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...