Elrajtol a cukorgyári kampány, tervek szerint naponta átlagosan 7300 tonna cukorrépát dolgoznak fel. Az üzem ellátásához tavasszal közel 14 ezer hektáron vetették el az alapanyagot, s az eddigi kedvező időjárásnak köszönhetően rekord közeli termést prognosztizálnak. Hektáronként az átlagos cukorrépa hozam elérheti a 70 tonnát – írja a sonline.hu.

Összesen 930-950 ezer tonna cukorrépát kívánnak feldolgozni Kaposváron – jelentették be napokban a mészkemence begyújtó ünnepségen. Gombos Sándor, az agrárkamara megyei elnöke szerint annak idején elhibázott lépés volt bezárni a hazai cukorgyárakat, egymás után számolták fel a nagy múltú üzemeket. Ezzel megfojtották az ágazatot. 

A Magyar Cukor Zrt. 105 ezer tonnás cukorkvótájához bőven elég lesz a nyersanyagmennyiség. S amíg a termés mennyisége és minősége foglalkoztatja az agrárvállalkozókat, eközben seregnyi logisztikai-szállítási feladat adódik. A térség forgalmára legjellemzőbb a cukorrépa beszállítása, amely az eddigi gyakorlatnak megfelelően szeptembertől január végéig tart, 700-750 ezer tonna mennyiségben. A fuvarozandó mennyiség 65-70 százalékát vasúton, a többi árut közúton szállítják. Az előre jelzett mennyiség a tavalyit kis mértékben meghaladhatja idén.

A jelenlegi áruszállítási igényeket figyelembe véve a vasúti áruszállítás a nagy mennyiségű ömlesztett áru fuvarozása esetén leginkább versenyképes. A lap érdeklődésére a vasúttársaság kommunikációs osztálya közölte, hogy a MÁV törekszik arra, hogy a szerződésben lévő vállalkozások elvárásainak teljes mértékben megfeleljen. A vasút a lehetőségeihez képest igyekszik megőrizni versenyképességét a közúti szállítással szemben. Ennek érdekében különböző vasúti gyűjtő fuvarozás ösztönző elemeket vezetett be a vasúttársaság. További intézkedéseket is hoztak: a 41-es számú vasúti fővonalon a Dombóvár-Kaposvár pályaszakaszt korszerűsítésén kívül a közeljövőben megkezdik a 36-os számú vasútvonal Kaposvár-Fonyód szakaszának felújítását, amely nagyban elősegíti majd a Lepsény és környékén termelt cukorrépa vasúti szállítását.

Attól is különleges ez a kampány, hogy a 2016-2017-es esztendő a kvótaszabályozás utolsó éve. Jövő októbertől megszűnnek a cukorkvóták az EU-ban, ennek eltörlése nem jár együtt a piac teljes liberalizációjával, hiszen továbbra is fennmaradnak az uniós belső piacot védő vámok rendszere.
A  répacukorgyártás számára ma kedvező a helyzet, hiszen ma a világpiaci árak relatíve magasak. Ennek oka: két egymást követő évben a cukor világpiacán deficit alakult ki, ami azt jelenti, hogy a globális termelés alulmaradt az az évi globális felhasználásban. Mindenesetre a szakemberek 2017 után élénkülő piaci versenyre számítanak.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...