Arról kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert az LMP-s Sallai R. Benedek, hogy mire költi a kormány a földárverésekből befolyó összeget. Mint mondta, alkotmánybírósági döntés szerint csak birtokpolitikai céloknak megfelelő értékesítésre van lehetőség.

Ugyanakkor nm látják tisztán, hogy hova mennek százmilliárdok, és nem tudni, mi lett a jogtalanul értékesített földekkel – mondta Sallai.

Lázár János válasza szerint 270 milliárd forint folyik be 2016-ban rendkívüli bevételként a földértékesítésekből, erről szeptemberben az Országgyűlés elé terjesztenek egy javaslatot. Ebben a kormány javasolni fogja, hogy a befolyt összeget az államadósság csökkentésére fordítsák. Az agrárium erejét a kis- és középbirtokosság fogja meghatározni, ennek rendelték alá a birtokpolitikát. Jelezte egyúttal, hogy beszüntetik a három hektár feletti területek értékesítését, mert az államnak nem áll érdekében a folyamat – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Sallai R. Benedek nem fogadta el a választ, szerinte nem változott érdemben annak a tíz embernek a névsora, aki a legtöbb agrártámogatást kapja. A Ház 105 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta Lázár János válaszát.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...