Sokan félreértették a permetezésre vonatkozó jogszabály azon kitételét, hogy minősíteni kell a permetezőgépet, ha az legalább ötliteres tartállyal rendelkezik. Ez nem igaz a házi kertben használt gépek többségére: csak a nem háti és nem kézi (traktor után kötött) permetezőkre vonatkozik.

Ilyen az árutermelés is, amihez általában komolyabb permetezőt használnak, ezeket a gépeket háromévente kell bevizsgáltatni. 2016. november 26. után azokat a permetezőgépeket, amelyek addig nem vettek részt a felülvizsgálaton, az ellenőrzésen, vagy nem kaptak engedélyt, nem használhatják a gazdálkodók. Kivételt jelent a három évnél fiatalabb permetező, mert azt már eleve vizsgálat után, engedéllyel hozták forgalomba. A felülvizsgáló állomások jegyzékét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján teszik közzé – írja a teol.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...