Megszavazta tegnapi ülésén bőrcsomósodáskór (LSD) elleni megelőző vakcinázás lehetőségét a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (SCoPAFF) Brüsszelben. A magyar országos főállatorvos által kezdeményezett módosítást számos tagország is támogatta.

Az engedély jelentősége, hogy lehetővé teszi a komoly gazdasági kárral járó betegség elleni védekezést még azelőtt, hogy az ténylegesen megjelenne Magyarországon.

A SCoPAFF tegnapi ülésén a tagállamok több új, az LSD elleni járványügyi intézkedésre vonatkozó részletszabályt is elfogadtak. Az eddigi, elavult eljárásrend felülvizsgálatát a magyar országos főállatorvos, Bognár Lajos kezdeményezte és több Közép-Európai ország is támogatta. A hamarosan hatályba lépő új határozat lehetővé teszi a megelőző vakcinázást, valamint – bizonyos feltételekkel – az oltott vagy fertőzött zónából származó vakcinázott állatok és termékek szállítását is: például a hús- és tejtermékek esetében valamennyi kereskedelmi akadály elhárul.

A LSD elleni küzdelem következő lépéseként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elkészíti a megelőző vakcinázásra vonatkozó nemzeti tervet, amit az Európai Bizottság hagy jóvá. Ezt követően hazánk számára is lehetőség nyílik az oltásra, ha a betegség 100 kilométernyire megközelíti az országhatárt. A terv végrehajtásához szükséges vakcinakészlet jelenleg is a NÉBIH rendelkezésre áll.

A szabályok felülvizsgálata és módosítása – kezdeményező szerepünkből adódóan – jelentős siker a magyar állategészségügy számára. A szakemberek továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a betegség terjedését és felkészültek a járványveszély azonnali kezelésére. A betegségről további információk olvashatók EZEN A LINKEN.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...