Szeptember 21-ig kérhetnek európai uniós támogatást azok a tejtermelők, akik vállalják, hogy csökkentik a feldolgozóknak beszállított tej mennyiségét. Uniós szinten 150 millió euró áll rendelkezésre a termeléscsökkentő program támogatására.

A  támogatás alapjául szolgáló tejmennyiség a 2015. szeptember és 2016. március között választott 3 hónapos időszak (referencia-időszak) alatt értékesített mennyiség és a 2016. szeptember és 2017. március közötti azonos időszakban értékesíteni kívánt tej különbözete – áll a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tájékoztatójában.

Az első referencia-időszak, amelyben a gazdák vállalhatják az eladások mérséklését, október elsején kezdődik. A három hónap letelte után a gazdáknak 45 napjuk lesz igazolni azt, hogy valóban csökkentették a termelést. A támogatást csak ezután folyósítják. Az érintett termelők minden értékesítésből kivont 100 kilogramm tej után 14 eurót kapnak. Egy termelő minimálisan 1500 kilogrammal jelentkezhet a programba.

A támogatás alapjául szolgáló rendeletet a napokban jelentette meg az Európai Bizottság (EB). A támogatás része annak az 500 millió eurós intézkedéscsomagnak, amelyet még júliusban jelentett be Phil Hogan, az EB mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa. A segélycsomagot az összes tagállam egyetértésével az uniós tejipar megmentésére állították össze. A teljes keretből 150 millió eurót szán a termelés visszafogására az uniós testület. A bizottság a rendelkezésre álló forrás által fedezett mennyiség – több mint egymillió tonna – erejéig bármilyen önkéntes vállalást elfogad a tagállamoktól – írja a Magyar Idők.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...