Az elmúlt egy évben tovább nőtt a szarvasmarha-állomány és emelkedett a juhok száma is, míg a sertés- és tyúkállomány csökkent, a baromfi-létszám pedig szinten maradt – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az állatállomány 2016. június 1-jei adatait.

A szarvasmarha-létszám, 14 ezerrel emelkedett a 2015. június 1-jeihez képest, és elérte a 832 ezret. A tehénállomány egy év alatt 11 ezerrel, 377 ezerre nőtt. Tavaly decemberhez képest a szarvasmarhák száma 12 ezerrel, a teheneké 10 ezerrel emelkedett.

A sertések száma az idén június elsején 3 millió volt, 99 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál, az anyakocák száma 21 ezerrel, 183 ezerre csökkent 2015 júniusához képest. Tavaly decemberhez képest a sertések száma 99 ezerrel, az anyakocák száma 14 ezerrel lett kevesebb.

A tyúkok száma 36,7 millió volt 2016-június 1-jén, 1,2 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál, a tojóállomány 10,7 millió, egy év alatt 539 ezerrel csökkent.

A juhállomány 1,2 millió volt, 34 ezerrel több, míg az anyajuhok száma 809 ezer, 49 ezerrel kevesebb a 2015. júniusinál – idézte az MTI a KSH jelentését.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...