Mezőgazdasági céget hoz létre Brooklyban a Tesla, és a Space Exploration Technologies cégeiről ismert Elon Musk testvére, Kimbal. Az egyik öreg brooklyni gyárépületbe álmodott cég a tervek szerint két terméket bocsát ki: zöldségeket és ifjú farmerek új generációját.

Elon Musk 1995-ben alapította első vállalkozását Kimballal. A 28 ezer dollárból létrehozott Zip2 web szoftver céget négy év múlva megvette a Compaq. Kimbal azóta is vállalkozó, ha nem is olyan híres, mint bátyja. A brooklyni gyárépületbe tervezett agrár-inkubátorházat Square Roots névre keresztelték, és Kimbal egy vállalkozótársával még idén be akarja indítani. Amint a Business Insidernek elmondta, hogy fiatal élelmiszer-tech vállalkozóknak kíván helyet és lehetőséget biztosítani, hogy létrehozhassák a maguk vertikális farmjait és startup vállalkozásait.

Musk és társa, Tobias Peggs 10 konténerben létesít vertikális mini farmokat, ahol a LED lámpák alatt nevelt növények gyökerei nem termőtalajban, hanem vízben állnak, és ahol a fiatalok egy évig kipróbálhatják magukat, mint városi gazdák. A két ötletadó azt mondja, hogy a függőleges gazdálkodásnak számos előnye van a hagyományos gazdálkodással szemben, így például a függőleges farmok 80 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint külső gazdaságok és sokkal kevesebb helyre van szükségük.

A fiatal városi farmerek éjjel nappal felkereshetik a konténerjüket, ami Muskék szerint elég kicsi ahhoz, hogy ha veszteségesen működik, ne vágja földhöz a kezdő vállalkozót, de elég nagy ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű terményt biztosítson New York zöldséges boltjai vagy termelői piacai számára – írja a Syngenta blogja.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...