A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nem támogatja, hogy az uniós források esetleges felülvizsgálata nyomán a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében mezőgazdaságra elkülönített pénzügyi keretből más intézkedésekre csoportosítsanak át forrásokat – jelezte a NAK-ot képviselő Kis Miklós Zsolt az Európai Farmerek Szövetsége (COPA) legutóbbi elnökségi ülésén.

A COPA múlt heti elnökségi üléséről a NAK közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a tagszervezetek megbeszélést folytattak Pierre Bascou-val, az  Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának közvetlen támogatásokért felelős igazgatójával a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítéséről, különös tekintettel a zöldítés követelményeire. Az igazgató röviden bemutatta a KAP eddig végrehajtott négy egyszerűsítési hullámát és a többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatának agrárvonatkozásait.

Kis Miklós Zsolt alelnök – aki egyben a COPA alelnöke is – jelezte, hogy az ökológiai célterületként elszámolt termőterületekre kivetni szándékozott általános növényvédőszer-használati tilalom tervezett bevezetéséről már a KAP-reform rendeletek tárgyalása során is széleskörű vita folyt a tanácsban. Erre vonatkozóan akkor sem alakult ki politikai konszenzus, következésképp ez nem bírálható felül egy felhatalmazáson alapuló jogi aktussal. A kamara szintén jelezte, hogy a magyar éghajlati viszonyok és gazdálkodási hagyományok között kivitelezhetetlen a naptári évre szabott kilenchónapos parlagoltatási időszak. Kis Miklós Zsolt emellett kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság mihamarabb mutassa be az ökológiai célterületként elszámolható rövid vágásfordulójú energiaültetvényekre vonatkozó úgynevezett negatív listát.

Az ülésen Martin Merrild, a COPA elnöke beszámolt a többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslatcsomagról. Ehhez kapcsolódóan a NAK alelnöke hangsúlyozta, hogy a felülvizsgálat semmiképpen sem érintheti a KAP költségvetését. Kiemelte: a szervezet nem támogatja, hogy a mezőgazdaság részére elkülönített forrásokat bevándorlásügyi, szociális vagy bármilyen egyéb válságkezelési célú intézkedések számára átcsoportosítsák.

Az elnökségi ülésen a tagok megvitatták a júliusban közzétett közös vállaláselosztási határozatot – amelynek a mezőgazdaság is részét képezi – valamint a földhasználati és erdészeti bizottsági javaslatokat Artur Runge-Metzgerrel, az Éghajlatpolitikai Főigazgatóság igazgatójával. A Copa-Cogeca elfogadta a Bizottság mézhamisítási gyakorlatokról szóló helyzetjelentésére, az úgynevezett Koordinált Ellenőrzési Terv előzetes eredményeire vonatkozó dokumentumát.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...