A támogatások és az alacsony kamatkörnyezet következtében a magyar agrárium jó helyzetben van – állítja Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A pénzintézet az uniós pályázatokon érdekeltek mellett a jövőben a gazdálkodókra, az őstermelőkre is nagyobb figyelmet kíván fordítani.

A világ más országaihoz hasonlóan itthon is elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, a precíziós gazdálkodás elterjedése – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank immár hagyományos, Agrárhajó nevű rendezvényén kedden, mintegy 400 résztvevő előtt, amelyről az MTI számolt be. Hangsúlyozta: a pénzintézet az agrárfinanszírozás területén is kész megfelelni a jelen, de még inkább a jövő kihívásainak. Ezért újragondolták e területen a folyamatokat, termékeiket és szolgáltatásaikat igyekeznek mindenki számára hozzáférhetővé tenni egyéni ajánlatokkal, részt vesznek minden állami finanszírozási programban. Ez utóbbira példaként említette a „Földet a gazdáknak!” program finanszírozását, amelyhez tavaly decemberben elsőként csatlakozott az OTP.

A bankelnök elmondta, a racionalizálás egyik eredménye lehet, hogy „zöldfolyosót" biztosítanak a finanszírozáshoz azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nyertes uniós pályázattal rendelkeznek. Emellett a jövőben a kisebb gazdálkodókra, az őstermelőkre is nagyobb figyelmet kíván fordítani az OTP, és egyszerűsíteni akarja a hitelbírálatukat. 

Kiemelt figyelmet érdemelnek a határok menti pályázatos és egyéb finanszírozási lehetőségek. Ezért az OTP Bank összekapcsolta magyarországi és leánybankjai agrárszakértőit, hogy a határon túl is bankon belüli szolgáltatást nyújthassanak. Közölte: általában is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az uniós forrásokban levő lehetőségek kihasználására. Elmondta, ezért több partner segítségével létrehozták az önálló OTP agrárhonlapot, amely reklámmentesen, kizárólag szakmai alapokon nyugvó gyűjtőportálként segíti majd a gazdálkodókat.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...