A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tizenegy jogcímen több mint kétszázmilliárd forintot fizetett ki a gazdáknak támogatási előlegként november végéig – mondta a Magyar Hírlapnak Viski József, az MVH elnöke. Ez tízmilliárdokkal több, mint amit korábban terveztek.

Területalapú támogatásra (SAPS) például a tervezett száz helyett 117 milliárd forintot, zöldítésre 26 helyett 44 milliárdot utaltak át a gazdálkodóknak. SAPS jogcímen 131 ezren adtak be kérelmet előlegre, 121 ezren meg is kapták. Idén először agrár-környezet-gazdálkodási (AKG) jogcímen is utaltak támogatási előleget, 15 milliárd forintot, de jól jártak például az anyajuh- vagy a hízottbika-tartással foglalkozó gazdák is. Tavaly egyébként 150 milliárd forintnyi támogatási előleget kaptak a gazdák november végéig. Viski József hangsúlyozta: a gazdák idén decemberben újabb harmincmilliárd forintnyi támogatáshoz jutnak, már résztámogatás formájában.
Az elnök azt is mondta: jól áll a hivatal átalakítása, integrálása, a szükséges jogszabályi előkészületeket megtették a december elsejei céldátumig. Az államkincstár látja majd el a kifizető ügynökségi feladatokat. Az MVH elnöke bízik abban, hogy az integrációból semmit sem éreznek meg a gazdák, ugyanúgy felkereshetik ugyanis az ügyfélszolgálatokat, mint eddig, a szakemberek ezután is segítik a munkájukat. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...