Október közepéig teljesítette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) o2015-ben fel nem használt európai uniós mezőgazdasági krízistartalékból visszajáró összegeket a magyar gazdáknak – közölte Földművelésügyi Minisztérium.

A krízistartalékot a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelésére kell létrehozni. Mivel a célra többletforrást nem különítettek el a 2014-2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési keret tervezésekor, a tartalék képzése minden évben a pénzügyi fegyelem alkalmazásával, a közvetlen támogatások csökkentése révén valósul meg – áll í tárca közleményében. 

A tartalék összegét a 2014 és 2020 közötti időszakra 2,8 milliárd euróban határozta meg az EU, amely a (2011-es árakon) 400 millió eurónak megfelelő, egyenlő összegű éves részletekből áll össze. Az uniós döntés értelmében amennyiben a pénzügyi év végéig nincs szükség a tartalék felhasználására, úgy vissza kell fizetni a termelőknek.

Magyarország esetében, a 2015. évi kérelmekre vonatkozóan 13,72 millió euró (mintegy 4,2 milliárd forint) értékben kellett a közvetlen támogatásokat csökkenteni a krízistartalék biztosításához. A 2015-ben beadott kérelmek esetében 70 810 gazdánál volt levonás a tartalék képzésére. A krízistartalék fel nem használása miatt ezt 2016 október 15-ig kellett visszajuttatni a gazdákhoz.  

Az FM tájékoztatása szerint a visszatérítésre azok a gazdák voltak jogosultak, akik a 2015. évben közvetlen támogatás iránti kérelmet nyújtottak be és közvetlen támogatásaik összege a 2000 eurót meghaladta, valamint 2016. szeptember 21-ig jogerőre emelkedett olyan határozattal rendelkeztek, amely alapján pénzügyi fegyelemből adódó támogatás-csökkentést alkalmaztak.

A visszatérítés összegéről az MVH az alkalmazott csökkentés arányában hozott határozatot. A 2014-ben beadott kérelmeknél az MVH 65 585 gazdánál alkalmazta a csökkentést, így tavaly ennek alapján 8,2 milliárd forintot térített vissza az MVH az érintett termelőknek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...