Módosult szabályok szerint lehet igényelni az idén a zöldítési és termeléshez kötött támogatásokat – közölte Szentirmay Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője egy szakmai konferencián, az Agromashexpo szakkiállításon.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) szakmai napján a változások között említette, hogy bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája például a sziki kenderrel és a négermaggal; a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból pedig állandó kultúrának minősül majd. A termeléshez kötött támogatások változásai közül kiemelte, hogy támogathatók lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények - a menta, a bazsalikom, a tárkony és a rozmaring – írja az MTI.

A nemzeti támogatások között szerepel az idén - átmeneti támogatásként - a dohány, az anyakecse de minimis támogatása, továbbá a kivételes alkalmazkodási tej támogatás; ezekre a jogcímekre összesen 26,1 milliárd forint jut. A baromfi állatjóléti támogatásra 2017-ben 12,0 milliárd forintot fordítanak. Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatása idén 1,25 milliárd forint lesz.

A sertés állatjóléti támogatás ebben az évben 9,144 milliárd forintot tesz majd ki, a tenyészkoca (anyakoca) állatjóléti támogatásra pedig 8,6 milliárd forintot fordítanak. A sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatása 1,1 milliárd forintot tesz ki.

Az állatbetegségek megelőzésének, leküzdésének támogatására az idén 10,5 milliárd forintot költenek. Az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására 3,6 milliárd forint a támogatási keret.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára közölte: minden vidékfejlesztési pályázatot kiírnak 2017 március végéig. A pályázatok, a projektek értékelése, elbírálása is felgyorsul, és a kifizetések is ütemesebbé válnak - hangsúlyozta.

Fórián Zoltán, a Takarék Agrárközpont agrárszakértője az MTI-nek elmondta: a mezőgazdasági termelők eddig nem látott alacsony kamatszinten juthatnak forrásokhoz, kedvező szinten vannak a támogatások is. A tervezett agrárberuházásokat tehát jó kondíciók mellett lehet megvalósítani. Erre piaci nyomás is van - mondta, rámutatva, hogy a gabonaárak alacsonyak, és csak a folyamatos fejlesztésekkel lehet versenyképesen, hatékonyan termelni.

Hozzátette: a magyar agrárium hitelállománya - az egyéni és a társas vállalkozásokét is ideszámítva - 800-900 milliárd forint. A állomány az idén várhatóan 1000 milliárd forint fölé nő. A mezőgazdaság szereplői jó adósok, ebben a szektorban a legkisebb - 2 százalék alatti - a hitelek bedőlésének aránya, ezért ezen a piacon élesedik a banki verseny - mondta Fórián Zoltán.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...