Ismét vizsgálódik a hazai földügyek kapcsán az Európai Bizottság, amely szeretne meggyőződni arról, hogy a pályázatok meghirdetése és kezelése összeegyeztethető-e az uniós jogrenddel. A vizsgálat csupán kezdeti szakaszában van, hivatalos eljárás egyelőre nincs látótávolságban.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a bizottság a magyar földtörvénynek azt a passzusát vizsgálja, amely előírja, hogy az állami földek bérbeadását nyilvános pályázaton kell meghirdetni. A panaszosok szerint ugyanis ez sértheti azoknak az érdekeit, akik korábban előzetes megállapodást kötöttek. A brüsszeli testület arra is kíváncsi, hogy a külföldi agrárbefektetőkkel szembeni bánásmód, magában foglalva az állami földek bérbeadását célzó rendszert is, összeegyeztethető-e a tőke szabad mozgását biztosító elvvel. A Földművelésügyi Minisztérium közölte, a bizottságtól hozzájuk eddig nem érkezett hivatalos megkeresés.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...