Az idén 500 ezer tonnához közeli almatermés várható az országban a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben – közölte az Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő  Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet  és Terméktanács vezetője. Júniusban még 500-600 ezer  tonna körüli termést becsültek a szakemberek, de a nyári aszálykárok  miatt inkább a félmillió tonnához lesz közelebb a mennyiség.

A kevesebb termés mellett a terméktanács elnöke szerint jelentős  minőségi problémákra, méret és színeződési gondokra is lehet  számítani a csapadékhiány miatt. Takács Ferenc kiemelte: a lassan extrém méretű aszály az ország  szinte minden ültetvényét sújtja. A júliusi, augusztusi két-két  hetes, 40 Celsius fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött  ültetvényekben is terméskiesést okoz, mivel a gyümölcsök mérete  lényegében nem fejlődött a fákon. A későbbi érésű fajtáknál még javulhat a  gyümölcsméret és a színeződés, ha kedvezőbbre fordulna az időjárás. 

Az idei terméskilátásokat már eleve  meghatározta az elmúlt 20 évben legnagyobb tavalyi almamennyiség.  Emellett rügypattanáskor és virágzás között tavasszal számos helyen  voltak lokálisan fagyok, ami szintén rontotta a terméskötődést. Összességében rossz terméskilátásokkal jellemezhető az  ültetvények mintegy kétharmada, 17 ezer hektárnyi almás, míg jó, vagy elfogadható termés csak a maradék egyharmadban várható – mondta Takács Ferenc. 

Az értékesítési árak szempontjából lényeges, hogy  Európában sehol sem várható nagy termés. A tavalyi készleteket a  tárolókból már eladták a kontinensen és az almasűrítmény piacán is  hasonló a helyzet.  A tavalyi időszakhoz viszonyítottan így jóval intenzívebb  kereslet mutatkozik az alma iránt, az olasz, osztrák és szlovén  kereskedők már meg is jelentek és üzletkötési tárgyalásokba kezdtek. A terméktanács vezetője szerint a jó értékesítési szezon előjele az is, hogy a nyári almafajtákat 100-140 forint áron lehetett kilogrammonként eladni.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...