Európa GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartásáról írt alá közös nyilatkozatot a szlovéniai Ptujban megrendezett miniszteri konferencián Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára – közölte a minisztérium. A jelenlévők feladatul tűzték ki a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszert termelő mezőgazdaság biztosítását, melynek érdekében közös fejlesztési lehetőségeket szorgalmaznak.

A mezőgazdaságért felelős szakterületek miniszterei a találkozón megvitatták a génmódosított növények termesztésének visszaszorításával és betiltásával kapcsolatos kihívásokat. A tanácskozáson szóba került az az európai uniós javaslat is, amely lehetővé teszi tagállamok számára, hogy területükön megtiltsák vagy korlátozzák a génmódosított élelmiszerek és takarmányok kereskedelmét.

Az aláírók közreműködnek az állati takarmányok importfehérje-függésének feloldása terén alternatív takarmánynövények felkutatását segítő hazai és nemzetközi kutatások létrehozásában. További együttműködést vállaltak az élelmiszerek GMO-mentes jelölési rendszerének kidolgozásában, mely jelenleg az egyik legaktuálisabb feladat az idei évben.

A tanácskozók kiemelték a nyilvánosság tájékoztatásának fontosságát a megbízható forrásból származó, GMO-val kapcsolatos kutatási eredmények és információk kapcsán, mely lehetővé teszi a fogyasztók számára a tudatos választást.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...