Hamarosan elindulnak a mintegy 1300 milliárd forintos új vidékfejlesztési program első pályázatai, miután Brüsszel augusztus közepén jóváhagyta a tervezetet. A program egyik kiemelt területe a fiatal gazdák támogatása, de az előző uniós költségvetési ciklushoz képest már más feltételekkel juthatnak indulást segítő támogatáshoz a 40 év alatti gazdák. A Napi Gazdaság cikke szerint a változtatások egyik legfontosabb pontja, hogy az Európai Unió (EU) csak azokat a vállalkozásokat szeretné támogatni, amelyek valamilyen termelési értékkel már rendelkeznek, vagyis a teljesen kezdők ezen a jogcímen már nem remélhetnek támogatást.

Az EU által meghatározott minimális termelési potenciál meglétét igazolniuk kell a pályázóknak. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) tájékoztatása szerint ennek mértéke 6 ezer és 25 ezer euró standard termelési érték (STÉ) között lehet. Ettől a határértéktől sem felfelé, sem lefelé nem térhetnek el a leendő kedvezményezettek. A termelési potenciál meglétét több módon igazolhatja egy gazdálkodó: például termőföld esetén tulajdoni lappal, vagy érvényes haszonbérleti szerződéssel kell rendelkeznie. Az STÉ-kalkulátor elérhető a NAK honlapján. 

A kötelező termelési potenciál mellett az is jelentős változás, hogy míg korábban a közvetlen területalapú támogatást igénylők ki voltak zárva a támogatásra jogosultak köréből, addig az új feltételekkel pályázókra ez nem vonatkozik – hivatkozott az agroinform.com információira a lap. Ők már idén is igényelhetnek területalapú támogatást. Ugyanakkor az igényelt területalapú támogatás nem haladhatja meg a 25 ezer euró STÉ-t jelentő terület nagyságát. Azok a termelők is részesülhetnek a fiatal gazdáknak járó támogatásból, akik korábban nyújtottak már be agrár-vidékfejlesztési célú támogatási kérelmet, csupán azokat zárja ki az új rendszer, akik a kérelmet vállalkozóként küldték el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

E szerint az őstermelők is pályázhatnak az új időszakban. Az új feltételekkel induló fiatal gazdák a korábbihoz hasonlóan 40 ezer eurónak megfelelő forint összegben kaphatnak támogatást, vagyis a hozzájárulás összege megközelíti a 12,5 millió forintot.

A közvetlen támogatás keretében fiatal mezőgazdasági termelőnek számít, aki az igénylés első évében 40 évesnél fiatalabb, egységes területalapú támogatás iránti kérelmet pedig az igénylés évét megelőző 4 éven belül nyújtott be. Az induló gazdaságoknak nyújtott támogatásnál a pályázónak 41 év alattinak kell lennie és meg kell felelnie a részletes feltételeknek, míg a fiatal gazdák által elnyerhető beruházási jogcímeknél további elvárás, hogy a mezőgazdasági tevékenységet legfeljebb öt éve folytathatja az érintett termelő.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...