A nemrég elfogadott vidékfejlesztési program szerint 2014-2020 között 300 milliárd forinttal kevesebb forrás jut vidékfejlesztésre, mint az előző uniós költségvetési ciklusban – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az érdekképviselet és a kormány vitájában a kabinet pedig amellett tart ki, hogy a magyar vidék támogatása közel egyötödével bővült az előző időszakhoz képest.

A Miniszterelnökség közleménye a MOSZ korábbi állításaira reagál, amelyben bírálta a programot. Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a KAP keretösszege a 2007-2013 közötti ciklushoz képest 11 százalékkal csökkent. A Miniszterelnökség közleménye szerint Kis pénteken a MOSZ taggyűlésén el is mondta ezt. A Miniszterelnökség azt is hangsúlyozza, hogy nem zárja ki a nagyüzemeket a támogatásból, pusztán azt akarja elérni, hogy arányosan részesedjenek a közös kasszából érkező forrásokból.

A MOSZ szerint ugyanakkor a Miniszterelnökség csak magyarázkodik, ami „nem csoda, mivel nehéz sikerként eladni, hogy csökkentek a vidékfejlesztésre fordítható források, vagy, hogy sikerült olyan diszkriminatív feltételeket kialakítani, ami az állatállomány többségét tartó termelőket alig engedi támogatáshoz jutni” – áll az érdekképviselet közleményében.

A támogatások csökkenése nagyrészt a magyar kormány döntése miatt következik be, mivel a társfinanszírozás mértékét – vagyis azt, hogy mennyi hazai forrást tesz az uniós források mellé – az eddigi 25-ről, 15 százalékra csökkenti – állítja az érdekképviselet.

A nagyüzemi gazdálkodók érdekeit képviselő szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy ezen túlmenőn még a vidékfejlesztési források 15 százalékát átcsoportosítják a közvetlen támogatásokhoz, mivel csak így tudják biztosítani, hogy a területalapú támogatás egy hektárra jutó összege ne csökkenjen.

A MOSZ szerint tény, hogy a kormány által kiemelt területként kezelt állattenyésztésre az elmúlt időszaki 250 milliárd forinttal szemben ebben a ciklusban mindössze 75 milliárd forint jut, vagyis kevesebb, mint a harmadára zuhan az ágazat támogatása. Ugyanakkor ebből a csökkentett összegből, mindössze a források legfeljebb 20 százaléknyi juthat azoknak, akik az állatállomány nagy részét tartják.

Az agrár-környezetgazdálkodásra (AKG-ra) fordítható források is drámaian csökkennek, a programba bevonható terület 1,1 millió hektárról, 0,6 millió hektárra csökken. Ráadásul a nagyobb területen gazdálkodók fele akkora AKG támogatásra jogosultak, holott a felmerülő költségeik hasonlóak.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...