A legnagyobb kormányzati gazemberség a rendszerváltás óta az állami földek egy részének értékesítése – jelentette ki Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. Állítása szerint Európában senkinek nem jutott eszébe az állami földvagyont piacra dobni, még a csődben lévő Görögországnak sem.

A Fidesz 2010-es választási programjában még azt ígérte, hogy az állami vagyonnal való gazdálkodást a nyugat-európai minták alapján folytatja - emlékeztetett. Aljas hazugságnak nevezte, hogy a helyiek lesznek a földek tulajdonosai. Az aranykalászosgazda-tanfolyamokon tömegesen jelentek meg ügyvédek, pénzemberek, ami azt jelenti, ők fogják elvinni a termőföldeket – mondta.

A szocialista országgyűlési képviselő több példát is említett, amelyek szerinte ékes bizonyítékai annak, hogy irányított és előre leszervezett pályázatokról van szó a földügyekben. Elmondta, Mezőhegyesen egy 230 éve alakult birtokot akar felszámolni a kormány. A területet úgy adják bérbe, hogy azon nem kell folytatni a korábbi tevékenységet, holott itt folyik a magyarországi vetőmagtermelés tíz százaléka.

A nyertes cégnek szerinte fiktív a telephelye, az ugyanis az Végegyházán egy régi Tüzép-telepen van, ahol láthatóan nem folyik semmilyen tevékenység. Hozzátette: a cég tulajdonosát 2014 májusában helyezték a Miniszterelnökség állományába jogászként. Az MSZP elnökhelyettese azt is példaként említette, hogy egy 100 hektáros földterületet nyert egy olyan fiatalember, aki a battonyai templomba van bejelentve és édesanyjának vezetékneve megegyezik a helyi országgyűlési képviselő nevével.

Szerinte itt is el kellene rendelni a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát, mint egy évvel ezelőtt a hortobágyi földpályázatoknál.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 27-én jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...