Magyarország 26,9 millió eurót, azaz mintegy 8,4 milliárd forintot juttat vissza a gazdálkodóknak – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Az október 15-éig kifizetendő összeg forrása a 2000 euró fölött támogatott gazdáknál az Európai Unióban végrehajtott támogatáscsökkentés.

Az elvont összegekkel képezte Brüsszel a mezőgazdasági költségvetési fejezet krízistartalékát. Mivel ezt a krízistartalékot nem használták fel, az elvont pénzt visszakapják a tagállamok, amelyek ezt az érintett termelőknek térítik vissza október 15-ig. Magyarország ilyen módon mintegy 8,4 Mrd forintot juttat vissza a gazdálkodóknak.

Csak a 2000 eurót meghaladó részre kell alkalmazni azt a csökkentési százalékot, amelyet a Bizottság állapít meg. Ha a krízistartalék nem kerül felhasználásra, akkor a Bizottság a tagállami befizetések arányában visszaosztja a pénzt a tagállamoknak. A tagállamoknak kell gondoskodni arról, hogy ezt a visszaosztott pénzt, az elvonás arányában visszajutassa a termelőknek. Most azok a termelők részesednek visszatérítésben, akik 2014-ben adtak be közvetlen támogatási kérelmet és közvetlen támogatásaik a 2000 eurót meghaladják.

Az MVH azon termelőknek utal, akik megfelelnek az előzőekben leírt feltételeknek, és akik a 2014. évi közvetlen támogatási kérelmek vonatkozásában jogerőre emelkedett határozattal rendelkeznek 2015. szept. 21-ig. Ezt követően az MVH elvégzi az arányosítást, a határozatok generálását és a pénz kiutalását.

A visszatérítés minden olyan termelőt érint, akinek SAPS jogosult területe meghaladja a 9 hektárt —2014-ben a 2000 eurónak megfelelő összeg mintegy 620 000 forint, melyet 9 hektár felett lehetett megkapni —, így a 9 hektárt meghaladó gazdaságok már érintettek, amennyiben csak területalapú támogatást igényeltek. Ha egyéb jogcímen is kaptak közvetlen támogatás, akkor a területi küszöb értelemszerűen alacsonyabb.

A visszatérítéssel érintett hektárszám mintegy 4,5 millió hektár és a termelők 37 százaléka, körülbelül 65 ezer gazdálkodó részesülhet ebből.

Az FM szerint különösen kedvező ez a visszatérítés a nehéz helyzetben lévő tejtermelőknek, akik az általuk használt mezőgazdasági területek, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén a teljes 8,4 milliárd forintos összeg 13,3 százalékára, azaz mintegy 1,12 milliárd forintra jogosultak. A visszatérítés kifizetéséről szóló FM-rendelet szeptember 7-én már megjelent.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...