Támogatáspolitikájával a kormány növelné az agráriumból élők számát – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Makói Nemzetközi Hagyma- és Gasztronómiai Fesztivál keretében rendezett mezőgazdasági fórumon. A következő időszak legfontosabb kérdésének nevezte, hogy a vidéken lakók miként tudnak boldogulni, kapnak-e munkalehetőséget, és képesek lesznek-e azon a helyen leélni az életüket, ahova születtek.

Szerinte a kérdés megoldásához elengedhetetlen az agráriumból élők számának növelése. Az élethivatásszerűen a mezőgazdaságból élők száma jelenleg alig 200 ezerre tehető, ezt közelíteni kellene a 25-30 évvel ezelőtti 500 ezres számhoz. A vidékfejlesztési források legfontosabb célja a kiegészítő és a főállású jövedelmek növelése – tette hozzá Lázár.

Ha nem növekszik a mezőgazdaság eltartóképessége, a vidék folyamatos leépülésével, elszegényedésével, elvándorlással kell számolni – jelentette ki. A demográfiai kihívásokra adott válaszképpen nem a járulékfizetők számát szeretnék növelni – bevándorlás-politikával vagy betelepítéssel –, hanem a nemzeti közösséget akarják erősíteni. Inkább a gyermekeinknek szeretnénk több lehetőséget biztosítani, minthogy bárkit, aki nem itt született, ide kössünk, ehhez a világhoz – fogalmazott a miniszter.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...