Egyelőre nem éri el a termelők árvárakozásait az idén jó minőségben termett étkezési búza felvásárlási ára, és a nemzetközi trendek sem az áremelkedés irányába hatnak. Az aratás közepén Vancsura József, a termelői érdekképviselet, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke még arról beszélt az agromonitor.hu-nak, hogy 50 ezer forintos tonnánkénti malmi búzaárral már elégedettek lennének. Ehhez képest az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára tonnánként 47–49 ezer forint, míg a takarmánybúzáé 44–45 ezer forint között mozgott augusztus utolsó hetében. Nem sok jóval kecsegtet a termelőknek a kukorica sem: a hivatalosan várt hatmillió tonnás termés GOSZ elnöke szerint is azt jelenti, hogy a nyári hőségben odaveszett kétmillió tonna tengeri, ami mintegy 80-100 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoz a gazdálkodóknak.

A gabonapiaci szakemberek még óvatosan fogalmaznak a szezon várható ármozgásaival kapcsolatban, de egyelőre jelentős drágulásra nem számítanak. Ezt támasztják alá az AKI által közölt nemzetközi piaci adatok is. Az agrárkutató intézet szerint az erős fekete-tengeri konkurencia miatt a párizsi árutőzsdén 147 euró/tonnával ötéves negatív rekordot döntött szeptember elején a búza fronthavi jegyzése. Szintén mérséklődött a kukorica szeptemberi jegyzése: a chicagói árutőzsdén 137 dollárig, a párizsin pedig 162 euróig. Augusztus második felében – annak ellenére, hogy akkor már látszott a jelentős terméskiesés – az egy évvel korábbinál 8 százalékkal olcsóbb volt a takarmánykukorica: 44 ezer forint/tonna körül mozgott a termény termelői ára.

Az AKI szerint noha az északi félteke főbb termelő országai közül Oroszországban még tart a búza aratása, egyre jobban körvonalazódik, hogy a 2015/2016. gazdasági év globális kibocsátása akár túl is szárnyalhatja a korábban prognosztizáltat. Az USDA, az USA agrárminisztériuma rekordszintű, 727 millió tonna, a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) a 2014/2015. gazdasági évi rekordtól éppen elmaradó, 720 millió tonna termést valószínűsít világszinten.

A bíztató kilátások nyomják lefelé a világpiaci árakat: Chicagóban a termény legközelebbi határidőre szóló jegyzése szeptember elején tonnánként 170 dollár alá ereszkedett. A nagyobb mértékű áresést azonban akadályozta, hogy az USA-ban – bár a 2014. évinél 5 százalékkal több termény, 58 millió tonna került a tárolókba – a termőterület negyedét elfoglaló piros szemű lágybúza (SRW) mennyisége és minősége is gyengébb lett az átlagosnál, továbbá magas volt a DON-toxin szennyezettség mértéke és a sérült szemek aránya.

A főbb importőrök nagyobb idei termése miatt egyelőre az előző gazdasági évinél kisebb forgalmat becsülnek a világpiacon a folyó évi szezonban. Továbbra is az ukrajnai a legnagyobb versenytársa az uniós búzának a közel-keleti és az észak-afrikai importőrök körében, az európainál 4–12 dollár/tonnával kedvezőbb áron forgott a fekete-tengeri termék a nemzetközi piacon augusztus második felében. Az ukrajnai exportőrök igyekeztek kihasználni a helyzetet, ennek eredményeként a 2015/2016. gazdasági év első két hónapjában 6,2 millió tonna gabonát, az egy évvel korábbinál 24 százalékkal többet szállítottak ki. Nem volt ilyen zökkenőmentes Oroszország kivitele annak ellenére, hogy az ukrajnaihoz hasonló exportáron adták fel szállítmányaikat. Az egy évvel korábbinál 37 százalékkal volt kisebb az idei exportvolumen, ami jó- részt a búza kiviteléhez kapcsolódó, 2015. július elsején bevezetett mozgóvámmal magyarázható - írta jelentésében az AKI.

Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában szeptember elejétől csak a decemberi szállítású terményre lehet szerződést kötni. A malmi búza szeptember 3-ai elszámolóára tonnánként 49,8 ezer, a takarmánybúzáé 46,4 ezer forint volt a legközelebbi lejáratra vonatkozóan. A fizikai piacon sem távolodott a kenyér- és a takarmánygabona ára, mindössze 3–4 ezer forint volt az étkezési minőségű árfölénye. Az AKI adatai szerint az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel ezelőttitől alig tért el, és tonnánként 47–49 ezer forint között mozgott augusztus utolsó hetében, míg a takarmánybúza termelői ára a 44–45 ezer forint közötti árszinttel, 6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát.

Hiába igaz, hogy a nyári hőség és csapadékhiány miatt az Európai Unió meghatározó kukoricatermelőinél és a fekete-tengeri országokban a korábban vártnál kisebb kukoricatermést takaríthatnak be a gazdák az idén, az árakat egyelőre a nagy készletek, a dél-amerikai újtermés és az USA kibocsátásáról szóló bíztató prognózisok nyomják. Az USA agrárminisztériuma a kukoricaállomány 68 százalékát minősítette jónak vagy kiválónak augusztus 30-án, míg egy évvel korábban 74 százalékos volt az arány. Az Európai Unió legnagyobb termelőjénél a növényállomány 55 százaléka volt jó vagy nagyon jó állapotban az agrártárca tájékoztatása szerint, szemben az egy évvel korábbi 87 százalékkal. A kukorica fronthavi jegyzése egészen 137 dollár/tonnáig mérséklődött a chicagói, 162 euró/tonnáig a párizsi árutőzsdén szeptember 3-áig.

Magyarországon tonnánként 45,7 ezer forintos árszinten zárt a takarmánykukorica szeptemberi jegyzése a BÉT-en. A novemberi szállítmányokra ennél magasabb árszinten, 46–46,5 ezer forintközött köthettek szerződést a kereskedők az első őszi napokon. Az AKI adatai szerint ugyanakkor  fizikai piacon az egy évvel korábbinál 8 százalékkal olcsóbb volt a takarmánykukorica augusztus második felében, amikor tonnánként 44 ezer forint körül mozgott a termény termelői ára.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...