Október 16-án elindulhatnak az új jogcímek előleg-kifizetései is – jelentette be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára az OMÉK-on. Ez nemcsak az alaptámogatás és az úgynevezett zöldítés után járó előlegekre vonatkozik, hanem minden más lehetséges jogcím előlegét ki kell fizetni.

Bizakodásra ad okot, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az új agrártámogatásokkal rá háruló feladatokat sikeresen megoldotta. A kormány azt tervezi, hogy a 2020-ig rendelkezésre álló európai uniós forrásokat még a jövő év végéig meghirdeti. Ezzel kapcsolatban Gyuricza Csaba, az MVH elnöke jelezte: nagy kihívás előtt áll a megújult hivatal, amelynek az előző időszak zárása mellett az új agrártámogatások rendszerével és az új vidékfejlesztési pályázatokkal is meg kell birkóznia. Megváltozott a szemlélet, amely partnerként tekint a gazdálkodóra, ugyanakkor segíteni fog abban, hogy a rendelkezésre álló források jó helyre kerüljenek.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...