A  tojás is kerüljön be azon élelmiszerek körébe, amely általános forgalmi adóját  5 százalékra csökkentik – ismertette célját a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség).

Végh László az október második péntekén tartandó tojás világnapját beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nemcsak az áfa-csökkentés fontos a tojástermelőknek, hanem az is, hogy ők is részesüljenek az állatjóléti támogatásokból. Erről a lehetőségről egyeztetnek a szakminisztériummal.

Magyarországon a tojásfogyasztás fejenként 215 darab évente. A rendelkezésre álló adatok szerint a belföldi fogyasztás 25-28 százaléka származik importból.

A nagyüzemi tojástermelés évente most mintegy 800-900 millió darab, ebből mintegy 40-45 millió az export. A háztájiban előállított tojás mennyisége mintegy 700 millió darab – ismertette Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács (BTT) mezőgazdasági titkára.

A tojástermelés tavaly a regisztrált tojástermelőknél 3 százalékkal nőtt, elérte a 885,5 millió darabot. Az idei első fél évben a termelés 442,7 millió volt, ez 11 százalékos emelkedés 2014 azonos időszakához képest

Földi Péter, a BTT szaktanácsadója az MTI-nek elmondta: a tojástermelés árbevétele 22 milliárd forint körül mozog évente, az idén várhatóan 10 százalékkal magasabb lesz. A sajtótájékoztatón a szervezők közölték: október 9-10-én Kecskeméten megrendezik a Tojás Fesztivált, amelyen a tojásfogyasztást népszerűsítik.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...