Idén a tavalyinál 40 százalékkal több dióoltványt értékesít Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), jövőre pedig megduplázzák az idei mennyiséget. A cég 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesít a bel- és külpiacon.

„A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk” – mondta a cég közleménye szerint Kasztovszky Zoltán igazgató. Az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy ötezer oltványt értékesítenek 2400-3000 forintos darabonkénti áron. További ötezer darabot exportálnak német, horvát, szlovák és román piacokra.

Az országos dióoltvány mennyisége egyébként évi 120-150 ezer, amelynek jelenleg 7-8 százalékát állítja elő az MKSZN. A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség okán ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A magyar dió beltartalmi értéke magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak.

 

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...