A magyar GDP 22 százaléka kötődik valamilyen formában a mezőgazdasághoz – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén. A honatyák tájékoztatót hallgattak meg az állami tulajdonban lévő termőföldek magántulajdonba adásáról, valamint az ehhez kapcsolódó intézkedésekről.

Lázár kifejtette: „Mi abban hiszünk, hogy Magyarország agrárország maradt, és ezt nem hátrányként, hanem előnyként kívánjuk a jövőben felfogni”. A kérdés, hogy a termelés eszköze, a föld kinek a tulajdonában van, amire válaszul Móricz Zsigmondot idézve azt mondta, „a föld azé legyen, aki megműveli”. A magyar állam feladta a gazdálkodási tevékenységét, nincsenek érdemi mezőgazdasági vállalkozásai – mondta. Az agrárpolitika lényege, hogy ne alkalmazottak, hanem tulajdonosok legyenek, a kis- és közepes birtokok, családi gazdaságok legyenek versenyképesek, őket kell megerősíteni – szögezte le.

Arról lehet elvi vitát folytatni, hogy az állami földek eladása helyes-e vagy sem. De a kormány meggyőződése, hogy a földet vissza kell azoknak adni, akik megművelik, mert a kis- és közepes gazdaságok, a családi gazdaságok hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság növekedéséhez – mondta Lázár. „Földet ugyanakkor olcsón eladni nem fogunk", az állami vagyon értékesítése csak jó áron történhet” – szögezte le.

Az ülésen szintén felszólaló Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hozzátette: a célkitűzés az, hogy a kis- és nagybirtok aránya a kis, közepes és a családi gazdaságok irányába mozduljon el. Ezt a törekvést visszaigazolják az adatok is, mivel ma a nagybirtok aránya a korábbi 50 százalékról mintegy 40 százalékra mérséklődött.

Mint mondta, a földértékesítést szigorú szabályok között lehet végrehajtani. A mostani értékesítés 350-400 ezer hektárt érint. Kizárólag földművesek licitálhatnak az állami földek értékesítése során. Ők 103 ezen vannak. Kizárólag nyilvános árverésen lehet földet vásárolni, a kikiáltási ár pedig a helyben szokásos árnál 10 százalékkal magasabb lesz. Lefelé nem lehet licitálni.

Húsz évig elidegenítési és terhelési tilalom van a megvásárolt földterületen. A haszonbérleteket a tulajdonosváltás nem szünteti meg, így a haszonbérlet nem törhető fel. A földeladási hirdetmények október 15-étől jelennek meg a kormányhivataloknál, és az árverések gyakorlatilag ebben az évben véget is érnek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...