A mézelő méhek nyúlós költésrothadása fertőző betegséget észlelt a hatóság Kerecsenden, ezért szeptember 29-én a település közigazgatási területére a mézelő méhekre és a méhészetekre vonatkozóan védőkörzeti zárlatot rendeltek el öt kilométeres körzetben. A zárlat időtartama 60 nap, ami indokolt esetben meghosszabbítható.

A területről méhcsaládot, méhészetet és méhészeti terméket kiszállítani tilos! A területre vándorméhészek betelepülése nem engedélyezhető! A betegség észlelésétől a méhállomány felszámolásáig néhány hét telik el. A hatóság vesz mintát az érintett méhészetekben, majd a laboratórium vizsgálat megállapításai után rendeli el a szükséges lépéseket – írja a Heves megyei Hírlap. Bíró Péter, az Egri Méhész Műhely Egyesület vezetője a lap érdeklődésére tudatta, a mézelő méhek nyúlós költésrothadása nem ritka betegség. Évente a megyében is több alkalommal és helyszínen rendelnek el hasonló zárlatot a szakemberek. Ha úgy tetszik, őshonosnak is tekinthető ez a járványos megbetegedés, ami sajnos gyógyíthatatlan.

Mivel komoly nemzetgazdasági károkat okoz adott területen a méhcsaládok felszámolása, az állam ilyen esetekben kártalanítja a méhészeket. A kártalanítás összege nagyjából fedezi az új, egészséges méhcsaládok telepítését. Mivel a méhészek felszerelései, a kaptárak, a szükséges eszközök megmaradnak, elvileg nem éri nagyobb anyagi kár őket, ám a betegség felszámolásával járó procedúra rendkívül hosszadalmas és igen sok munkával jár, épp ezért rettegnek tőle a méhészkedők. De nemcsak ők, hanem a környékbeli gazdálkodók is, hiszen a méhek hiánya egy adott területről jelentős terméskiesést jelenthet.

„Azzal kezdődik az egész, hogy elnéptelenednek a kaptárak, s feltűnnek a betegségre jellemző tünetek” – közölte Bíró Péter. A fertőzött lárvák elpusztulnak, majd a maradványuk sűrűn folyó, nyúlós anyaggá alakul. Ezután beszárad és a sejt alján tapadó fekete „pörkké” alakul. A beszáradt pörköket a tisztogató méhek nem képesek eltávolítani. A nyúlós költésrothadás jelentős károkat képes okozni. A spórák nagyon ellenállóak, fertőzőképességük akár több évtizedig is fennmaradhat.

A mézelő méheknek a költésrothadás a legfontosabb fertőző betegsége állategészségügyi igazgatási és gazdasági szempontból egyaránt. A betegség bármikor felléphet. A leggyakrabban kora ősszel, de tavasszal is tapasztalható. A kifejlett méhek nem betegszenek meg soha, de ez nem biztosíték arra, hogy fertőzést ne kapjanak. Sajnos a betegség gyakorisága azzal is összefüggésbe hozható, hogy egyre többen vágnak bele a méhészkedésbe, s az egymást érő állományok eleve nagyobb fertőzésveszélyt jelentenek.

A bejelentési  kötelezettség alá tartozó betegség kórokozója a Paenibacillus larvae – tudatta dr. Major Mariann járványügyi osztályvezető. A baktérium emberre nem veszélyes, de nagy gazdasági kártétele miatt a bejelentendő állatbetegségek közé sorolják. A méhegészségügyi felelős az őszi vizsgálatok során minden méhcsaládot ellenőriz. Már a betegség gyanújakor helyi zárlatot rendel el a járási főállatorvos. A fertőzött  méhcsaládokat le kell ölni, el kell égetni, s a fertőzés továbbvitelében szerepet játszó eszközöket, berendezéseket meg kell semmisíteni, leégetéssel, perzseléssel fertőtleníteni.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...