Ismét földművesnek nevezte Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén, vitát generálva ezzel. A kérdés azért lényeges, mert a hatályos földforgalmi szabályozás szerint csak a földművesek vásárolhatnak termőföldet.

Az ülésen részt vevő Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese arra emlékeztette a minisztert, hogy a törvény szerint gazdasági társaság tagja, résztulajdonosa, tulajdonosa nem lehet földműves, márpedig Mészárosnak tulajdonrésze van gazdasági társaságban. A földértékesítésekkel kapcsolatban pedig az ígért kedvezményes hitelekre utalva kijelentette: még 2,5 százalékos kamat mellett is nehezen elképzelhető a 100 százalékos hitelnyújtás.

Az ellenzéki politikus Lázár János egy érdekes megjegyzéséről is beszámolt, amely szerint ő lebeszélné a kistermelőket arról, hogy olyan földre licitáljanak és vegyenek meg, amelyen évtizedesnél hosszabb bérleti jogviszony van érvényben. Gőgös elmondta, a magyar mezőgazdaság jövőjéről folytatott vitában Fazekas kijelentette, ha rajta múlna, egyetlen agrárnagyüzem sem lenne – tudósított a Népszava.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...