Nem éri el az egymillió hektárt az őszi búza vetésterülete. A szokásos 1-1,1 millió hektárhoz képest mintegy tízszázalékos vetésterület-csökkenést a belvíz okozta – nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. A vizes területek most is gondot okoznak, de a böjti szelek nagy javulást hozhatnak, és akkor az is kiderül, hogy a betakarítatlanul a táblákon maradt mintegy 30 ezer hektárnyi kukoricából mennyit sikerül megmenteni. A tengerinél a vadkárok és a minőségi romlás ellenére a gazdák még reménykednek némi kármentésben, a kint maradt napraforgóra viszont már keresztet vethetnek, az üres tányérok ugyanis már nem tartalmaznak olajos magvakat. A búzaárakat ugyanakkor lefelé nyomhatja a Nemzetközi Gabonatanács felfelé korrigált termésbecslése is.

A KSH jelentése szerint az előző évihez képest 5 százalékkal csökkent 2014-ben a gabonaexport. Ez a GOSZ-elnök szerint nem meglepetés, hiszen az árak is lejjebb mentek, és a búzának csupán egyharmada volt étkezési minőségű. A piac egyelőre pang, az árak nem változtak, maradtak a tonnánkénti 53-56 ezer forintos szinten, de kereslet nem mutatkozik.

Továbbra is gondot okoz a mezei pocok kártétel, de arra a GOSZ-nak egyelőre nincsenek számai, hogy mekkora területen pusztult ki az állomány a rágcsáló kártétele következtében. Az mindenesetre nem sok jóval kecsegtet, hogy nem volt igazi tél. Ezt támasztja alá az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése is, amely szerint az évszak középhőmérséklete több mint két fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A tél ugyan az átlagosnál csapadékosabb volt, de ez elsősorban esőt jelentett, nem pedig a vetéseknek kedvezőbb tartós hótakarót. Emiatt a kártevők és kórokozók elleni védekezés minden valószínűség szerint megnehezíti az idei gabonaszezont. Az elmúlt évihez képest talán annyi különbség van, hogy most a gazdák – a tavalyival ellentétben – felkészültek a sárgarozsda elleni védekezésre.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindenesetre felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy időben fel kell készülni a rágcsálók elleni hatékony védekezésre. Fontos, hogy az agrotechnikai védekezés lehetőségeit is alkalmazzák, a talajműveléssel ugyanis megsemmisíthetők a fészkek, és így csökken a rágcsálók egyedszáma. Magyarországon jelenleg három készítmény (Arvalin LR, Polytanol, Delu) rendelkezik engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre, amelyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók.

Eközben a Nemzetközi Gabonatanács legfrissebb előrejelzésében felfelé korrigálta termésbecslését, ami komoly a világpiacon tovább nyomhatja lefelé a búzaárakat. A legfrissebb, februári 26-ai becslések szerint a világ betakarított összes búzatermése 719 millió tonna lehet 2014-2015-ben, ami 1,1 százalékos növekedést jelent a januári felmérésekhez képest, illetve meghaladhatja az előző szezonban elért, 713 millió tonnás eredményt is. A készletek pedig felülmúlhatják azt a szintet, amelyet legutóbb 2011/12-ben mértek.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...