A sertések emésztőszervi betegségeinek megelőzésére is szolgáló újfajta takarmányadalék prototípust fejlesztett az ócsai Dr. Bata Zrt. vezette konzorcium. A projekt 480 millió forintos költségéhez a takarmányipari társaság 318,66 millió forint támogatást nyert a Széchenyi 2020 kutatás-fejlesztési pályázatán.

A projekt keretében egy komplex, biotechnológiai alapú, probiotikus hatású, savtűrő, védett enzimterméket fejlesztettek, és ennek során megoldás született a biológiai eredetű, nagy rosttartalmú melléktermékek gazdaságos és környezetbarát kezelésére, illetve felhasználására.

A fejlesztést a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara az állatkísérletekhez szükséges korszerű infrastruktúrával és tapasztalt kutatókkal segítette, a Nyugat-magyarországi Egyetem Takarmányozástani Intézeti Tanszéke pedig a melléktermékek haszonállatok takarmányozásában való felhasználási lehetőségeinek tudományos tapasztalataival.

A kutatás-fejlesztési projekt keretében kifejlesztett készítményekre világszinten óriási az igény, sőt a szigorodó környezetvédelmi előírások és a magas fogyasztói elvárások miatt a kereslet irántuk az állattakarmányozásban folyamatosan nő - írták.

A Dr. Bata Zrt. száz százalékban magyar tulajdonú cég, amelyet a fermentációs folyamatok során keletkező takarmányadalékok előállítására alapítottak.  A cég forgalmának 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. Az árbevétel nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacai adják, ez az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amely Kínába regisztrációval rendelkezik. A nyilvános cégadatok szerint 2014-ben 2,7 milliárd forint nettó árbevételt értek el az előző évi 1,8 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 456 millió forint volt, míg 2013-ban 494 millió forint – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...