Több tojást termelnek a tyúkok a berendezett ketrecekben, mint a 2012-től betiltott hagyományosakban, derült ki abból az előadásból, amely a Tojás Világnapja alkalmából megtartott kecskeméti szakmai konferencián hangzott el . A Baromfi Termék Tanács honlapján közölt információk szerint a többtet 9-12 százalék közötti

A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának és az uraiújfalui Bábolna TETRA Kft. szakemberei azt vizsgálták, hogy a  tartásmód miként hat a tyúkok tojástermelő képességére. A megállapítások szerint sem a tartásmód, sem a tojó típusa nem befolyásolja az ivaréréshez szükséges időt, míg a genotípusok között akár 7-8 napos különbség sem volt ritka.

A vizsgálatból többek között az is kiderült, hogy a berendezett ketrecben 96 hetes korig 9-12 százalékkal (40-53 tojás) több tojás termelésére voltak képesek a tyúkok, mint az EU-ban 2012. január elsejével betiltott, hagyományos ketrecben. Ez alapján úgy tűnik, a ketreccsere jó döntés volt – állapították meg a szakemberek. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...