A globális élelmiszer-ellátást fenyegeti a kulcsfontosságú élelmiszernövény-kártevők és -betegségek kutatásának következetlen támogatása veszélyezteti –állítja a University of Minnesota kutatócsoportja. A Syngenta blogja által idézett következtetést azzal kapcsolatban vonták le a kutatók, hogy a búza sárgarozsda betegsége terjedőben van a száraz, meleg területeken is.

Jason Beddow, a Minnesotai Egyetem közgazdász szakértője felhívta a figyelmet, hogy amíg manapság a figyelem a szárrozsdára összpontosul, a kutatások azt mutatják, hogy a világ búzatermelésére potenciálisan nagyobb veszélyt jelenthet a sárgarozsda.

A búza sárgarozsda betegségét a Puccinia striiformis f.sp. tritici nevű gomba okozza, mely a leveleket és a kalászt fertőzi. Korábban azt tartották, hogy a betegség a hűvösebb, csapadékosabb régiókra korlátozódik, ahol számára kedvező feltételek mellett akár 40-70 százalékos termésveszteséget is okozhat.

Amíg 2000 előtt csupán az USA 11 államában észlelték, ma már 26 államban okoz kárt. Az egyetem jelentése szerint a melegebb, szárazabb területeken való terjedése miatt a világ búzatermelésének akár 88 százalékát is fenyegetheti.

Beddow ezért úgy véli, hogy állandó figyelmet és megelőző kutatási stratégiát igényel a folyamatosan változó mezőgazdasági kártevők és betegségek kutatása és nem szabad megvárni az újabb fenyegetéseket, mert mint mondta, a várakozás olyan hazárdjáték, ami sokkal többe kerül, mint a kutatás. Viszont hamar kifizetődnek az olyan kutatások, amelyek segítenek létrehozni magas hozamú, betegség- és kártevő-rezisztens mezőgazdasági terményeket.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...