Újabb kalkulátorral és kézikönyvvel segíti az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG )és az Ökológiai gazdálkodásra (ÖKO) vonatkozó támogatási kérelmek beadását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett támogatásokra 2015. november 7. és 2015. december 7. között nyújthatók be a kérelmek.

Az AKG-kalkulátor a támogatási kérelmek beadásához, az egyénre szabott tematikus előíráscsoportok kialakításához nyújt segítséget – írja honlapján a NAK. A kalkulátor az előírások kiválasztását követően összesíti a várható kifizetési összeget és a környezeti hozzáadott érték pontokat. A program a szántóterületek esetében alkalmazandó támogatás-csökkentéssel (degresszió) is számol. A kalkulátorral az előírások közötti kapcsolatok is megismerhetők: egyes előírások ugyanis csak egy másikkal együtt működnek, vannak viszont olyanok is, amelyek egymást kizárják. A kalkulátorral az előírásokra vonatkozó részletszabályokról is tájékozódhatnak a gazdálkodók.

Az AKG- és az ÖKO-támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen a támogatásba bevinni kívánt területek meghatározása. Ehhez nyújt segítséget a NAK új kiadványa, a Területmérési kézikönyv. A területek GPS-el lemért körvonalait ábrázoló shape fájlokat, vagy a koordinátákat a támogatási kérelemben rögzíteni kell, a mérési jegyzőkönyvet pedig meg kell őrizni és egy esetleges helyszíni ellenőrzés esetén be kell tudni mutatni. A gazdálkodókra ez a területmérési kötelezettség jelentős terheket ró. A NAK ezért a Miniszterelnökséggel, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal közreműködve elkészítette a Területmérési kézikönyvet, amely segítséget ad a gazdálkodók abban, hogy a mérésekkel kapcsolatos kötelezettségekről, tudnivalókról részletekre kiterjedően értesüljenek. A kiadvány letölthető a NAK honlapjáról (www.nak.hu), november elejétől pedig a falugazdász-irodákban is elérhető lesz.

A Vidékfejlesztési Program pályázatai iránt érdeklődők a klamara falugazdászaihoz is fordulhatnak tájékoztatásért.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...