Vizsgálatot kezdeményez a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete Debreceni Egyetem állami felügyeleti szervénél annak megállapítására, hogy kiket terhel személyes felelősség az általuk végzett mézvizsgálatokkal kapcsolatban kiadott nyilatkozatukért – közölte Petrus Lajos, az egyesület elnöke. Az egyetem ugyanis cáfolta Takács Ferenc, mézüzem-tulajdonos méhész állításait, amelyek szerint az egyetem vizsgálatai is igazolják, hogy hamis kínai mézek kerültek forgalomba.

A múlt héten Brüsszelben és Budapesten tüntettek magyar méhészek, miután állításuk szerint kiderült, évi több tízezer tonna hamis, főleg kínai méz áramlik az Európai Unióba és kerül egyebek között a magyar asztalokra anélkül, hogy ezzel bármelyik fogyasztó tisztában lenne. Takács Ferenc, a méhészegyesület tagja, a múlt heti tüntetés egyik szervezője a demonstráció előtti napokban jelentette be, hogy laboratóriumi vizsgálatok igazolják, a Kínából az Európai Unió országaiba irányuló méz nagyobb hányada ipari hamisítvány. A vizsgálatot lefolytató Debreceni Egyetem szerint ugyanakkor az általuk elvégzett analízis nem hozott hivatalos eredményt, így azok nem igazolhatják Takács Ferenc állításait. A méhész ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta, nem akkreditált vizsgálatot kért, hanem az egyetemi laboratórium ellenőrzését. Az eredményeket saját maga összesítette az általa hitelesnek és megbízhatónak tartott munka után, de ahhoz, hogy egy vizsgálat hiteles legyen, nem kell, hogy akkreditálják.

Petrus Lajos szerint az egyetem nyilatkozata etikátlan, megalapozatlan, ellentmondásos, csúsztat, és ezért súlyosan rombolja a nekik megbízást adó tagtársuk, de elsősorban az egyetem tekintélyét. Mint fogalmazott, a tanintézmény közleménye összemosta a saját és egy brémai vizsgálat eredményét, csúsztatásuknak köszönhetően azt lehet hinni, hogy a nyilatkozatuk mindkettőt hitelteleníti. Az elnök megírta, a brémai eredmények más tesztek alapján születtek, és azok is igazolják, hogy a vizsgálat alá vont tételek nem megfelelők.

Szerinte az a kijelentés, hogy nem hivatalos mérési eredményt adtak ki, nem igaz, mert ez minősíthetetlen színvonalon való működést mutatna, de az ottani laboratórium jól működik. Hozzátette, az egyetem nyilatkozatában jelezte, nem akkreditált mérést végeztek, de az intézményben folyó kutatásokra általánosságban igaz az, hogy nem akkreditáltak, mivel ezen a területen erre nincs szükség. Hangsúlyozta, az egyetem nyilatkozata ellenére fenntartják, hogy a vizsgálatok alátámasztják a kínai méz hamisítottságát. A méhészek biztosak abban, hogy az egyetemen dolgozó kutatók magas színvonalú munkát végeznek. A tudományos kutatás során több száz, magyar és négy kontinensről származó külföldi mézmintát vizsgáltak meg, és publikálták az eredményeket. Kiderült, hogy a tesztelt kínai mézek nem tekinthetők természetes eredetűnek.

Petrus Lajos hozzátette, Takács Ferenc a vizsgálati eredményekre egy műsorban hivatkozott. Az egyetem pedig rá négy napra adta ki nyilatkozatát, épp a magyar és a brüsszeli a tüntetésre időzítve, anélkül, hogy a megbízót tájékoztatta volna. Az elnök szerint ezekből arra lehet következtetni, hogy nyilatkozatukat nem érdek nélkül fogalmazták meg. Szerinte fontos kideríteni azt is, milyen összefonódás lehet a nyilatkozatért felelős egyetemi vezetők és a kínai méz importjában érdekelt lobbi között.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...