Az agráriumban dolgozók elöregedése miatt elengedhetetlen az utánpótlás, ezért a kormány számára fontos a fiatal mezőgazdasági termelők jelentős támogatása – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a tiszadobi Fiatal Gazda Oktatási és Tanácsadó Központ átadásán.

Az FM az új támogatási rendszer kialakításakor üdvözölte, hogy a Közös Agrárpolitika első pilléréből is támogatni lehet a fiatal gazdákat, így a pályázatos vidékfejlesztési forrásokon felül a közvetlen támogatásokból normatív úton is részesedhetnek a mezőgazdasági tevékenységbe fiatalon belekezdők – mondta Czerván. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az alaptámogatáson valamint a zöldítési komponensen felül – amelyek összege közel 69 ezer forint hektáronként – a fiatal gazdák további mintegy húszezer forinthoz juthatnak hozzá. Így 90 hektár területi maximumig összesen közel 90 ezer forintot kaphatnak hektáronkénti támogatásként.  A legtöbb fiatal gazda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kapott támogatást, ennek köszönhetően a kifizetett források végösszege is ebben a megyében lesz várhatóan a legmagasabb.

Idén  a fiatal mezőgazdasági termelők mintegy 154 000 ezer hektárra igényeltek támogatást, a beérkezett adatok alapján az átlagos üzemméret 15 hektárt tesz ki. A teljes tagállami támogatási keretből a fiatal gazdák mintegy 0,75 százalékkal részesülhetnek, ez közel 10,1 millió euró plusztámogatást jelent számukra, több mint 3 milliárd forint értékben.  A 2007 és 2015 közötti európai uniós költségvetési ciklusban összesen mintegy 91,5 milliárd forintos összegben kaptak támogatást a hazai fiatal gazdák a vidékfejlesztési forrásokból – emlékeztetett az államtitkár.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...