Különösebb izgalmak nélkül zajlott az első földárverés hétfőn Győrben – írja az mno.hu. Igazi verseny egyszer alakult ki – akkor a 6,2 millió forintos kikiáltási ár egészen 11,6 millióig kúszott fel a 4,1 hektáros területre –, de a legtöbb földterületre egyetlen jelentkező akadt.

Nem árasztották el tömegek a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt, ahol a földárverések első felvonása zajlott hétfő délelőtt. Néhány politikus mellett rendőrök, sajtómunkatársak és licitálók érkeztek a kilenckor kezdődő eseményre, ami negyed tizenkettő környékén fejeződött be.

Amikor egy harminc év körüli férfi licitált egyedüliként két bezenyei földre, a helyszínen lévő Korábban elhangzott már, hogy 2051-ben lejáró bérleti szerződésekről van szó, Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke azon ironizált az árverés közben, hogy „hetven körül lehet, mire használni tudja”. Az első szántó 5,4, a második 7,4 hektáros, a kikiáltási ár pedig először 12,4, majd 13,2 millió forint volt.

Harmadjára már licitálás is történt, bár nem tartott sokáig: a Bezenye 0182/2-es, mintegy 8,2 hektáros szántót 16,6 millió forintért kiáltották ki, amit mindkét kérő tartott, de a kétszázezerrel magasabbat már csak az egyik, míg a korábbi két földet is elvivő férfi nem.„Ha esetleg helyben lakó, elővásárlási joggal rendelkező gazdáról van szó, nem is érdemes tolnia az árat, úgyis ő viheti el” – kommentálta tovább az eseményeket jól hallhatóan Gőgös. Egyetlen jelentkezővel elkelt továbbá egy kicsivel több mint 22 hektáros terület, aminek bő 40 millió forint volt a kikiáltási ára.

Három területre egyetlen jelentkező sem akadt, egy kisebb, 4,1 hektáros föld esetében viszont már igazi verseny alakult ki. Két jelentkező akadt a földhaszonbérleti szerződési lejárattal kivételesen nem rendelkező szántóra, a 6,2 millió forintos kikiáltási ár pedig százezresével felkúszott egészen 11,6 millióig. Ezek után maradt még két terület, de jelentkező már nem volt, így az árverés hétfőre véget ért.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...