Új lendületet adhat a hamarosan induló ültetvénytelepítési támogatás a hazai gyümölcságazatnak, ugyanis a korszerűtlen területeken már nem termett jó minőségű gyümölcs. Almából például tízezer hektár számít elöregedett ültetvénynek.

Magyarországon körülbelül 27 ezer hektárnyi almaültetvény van, és jócskán vannak közöttük elöregedettek. „Régen volt ültetvénytelepítési támogatás, így éhes a szakma, hogy forrásokat tudjon bevonni. Egy modern almaültetvény 10–15 millióba is kerülhet, ha minden egyes védelmi berendezést kiépítünk hozzá” – mondta az élelmiszer.hu-nak Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke. A kiöregedett ültetvényeket le fogják selejtezni a gazdák. Csak önerőből azonban lassan vagy egyáltalán nem haladhatna az elöregedő ültetvények cseréje, korszerűsítése.

A gyümölcsfacsemetéket előállító faiskolák is nagyon várják az ültetvénytelepítési támogatási pályázat megjelenését. „Nem ismerjük a pályázati kiírásokat, nem tudjuk, hogy milyen alanyok lesznek támogatva, milyen módon. Így erre felkészülni nem lehet, a faiskolai tevékenység ilyenformán nagy rizikót tartalmaz, inkább a kiszámíthatatlanság, mint a kiszámíthatóság jellemzi” – mondta Kávássy Péter, egy faiskola tulajdonosa. „Arra felkészültünk, hogy a 2016-os szezonban nagyobb mennyiségű szaporítóanyag álljon rendelkezésre, de a megnövekedett igények azt fogják eredményezni, hogy ez nem lesz elég. Ennek jeleit már most látjuk, ugyanis az előre gondolkozó telepíteni szándékozók a 2016–2017-es évre már kötnek szerződéseket, ők tehát biztosra mehetnek a telepítésben" – emelte ki a faiskola tulajdonosa.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...